– Det var stort

Arild Berås hadde en stor dag i Sverige lørdag. Dit hadde han og Direktør Ribe tatt turen for å starte i Februaripriset på Åby travbane i Gøteborg. Og den sjuårige hingsten innfridde forventningene – og kanskje litt til.

– Det var stort. Jeg var ikke helt overrasket, for jeg reiste dit med et håp om uttelling. Det er jo en hest i god utvikling som har hatt litt utur i de siste startene, forteller Berås.

Troen og håpet til Berås ble ytterligere understøttet av den svenske mesterkusken Ulf Ohlsson, som gjorde alt riktig i selve løpet.

– Hesten fikk jo et drømmeløp. Det kunne rett og slett ikke blitt bedre. Ulf kom foran løpet og spurte hvordan jeg ville at løpet skulle bli lagt opp, noe jeg for øvrig satt veldig pris på å bli spurt om. Jeg forklarte at det er en god hest som har hatt litt utur, og så ba jeg han bare om å kjøre så sent som mulig, forklarer han.

Den planen fulgte Ohlsson til punkt og prikke. I et behersket 1.32-tempo kjørte ekvipasjen til tet.

– Det var jo en rolig åpning, og han tryllet bort mye av løpet. Når jeg så han fikk teten, tenkte jeg at dette kan gå så lenge han ikke får en galning på utsiden. Heldigvis skjedde ikke det. På slutten gikk det raskere, men hesten hadde fullt av krefter igjen etter målpassering. Ifølge Ulf kunne han kjørt en runde til, legger han til og medgir at det var “forferdelig” å se på egen hest istedenfor å kuske selv.

Ikke bare fikk Berås med seg 100.000 svenske kroner tilbake til Sørlandet, han fikk også utrolig mange kommentarer på hesten selv. Selv kommentatorene i ATG kunne ikke dy seg, og utropte hesten til den peneste og mest elegante under selve livesendingen.

– Ja, jeg aldri fått så mye skryt av noen hest noensinne. Når jeg kom inn til dopingtesting utbrøt veterinæren der «å, va en så snygg kallblods.» Jeg må jo si det var litt morsomt, men det er jo en veldig fin type hest med voldsom utstråling, smiler han.

Seieren på Åby var Direktør Ribes 3. seier på 56 starter. Siden han kjøpte hesten som treåring, har det vært et langt lerret å bleke for den blide sørlendingen. Allerede på det tidspunktet visste han at dette var et langtidsprosjekt, og Berås har da også vært ekstremt tålmodig. Dette får han betalt for i disse dager. Fra å gå seiersløs, og med under 100.000 innkjørt, på 28 starter de tre første årene, har det nå blitt tre seire og nesten 300.000 innkjørt på like mange starter siden 1. januar 2021. Berås tror også utviklingen kan fortsette i samme retning en god stund til.

– Han har en del å gå på når det gjelder å utvikle farten enda mer. Dette kan imidlertid bli en veldig flott hest når han får tiden på seg. Hesten er ennå valpete og har vært en bajas. Nå er han mer voksen, men selv om han er seks år, så er han ikke ferdig utviklet ennå. Han kan bli enda bedre med et eller to år til på baken, understreker han.

For Berås frister det å dra tilbake til Sverige, og spesielt Åby travbane. Turen ga nemlig veldig mersmak.

– Jeg ble jo utrolig imponert over anlegget på Åby. Det var en fantastisk, flott plass å komme til. Hesten fikk også en kjempefin boks. Stemningen på banen var også utrolig trivelig. Folkene der kom også med t-skjorte og caps til oss. Det er nok den beste banen å kjøre på. Jeg kan absolutt tenke meg tilbake, og sportssjefen på Åby har allerede kontaktet meg om passende løp utpå vårparten. Nei, Åby er spesielt. Jeg håper på et lignende anlegg i Norge, avslutter han.

Direktør Ribe er et ekte sørlandsprodukt, oppdrettet i Grimstad hos Stein Larsen og hans datter Ida Nielsen.