– Trives veldig godt i hverdagen

Vital Vinter ser ut til å kunne bli en av vinterens slagere. Sist ble det andreplass på Jarlsberg forrige lørdag. Den noe spesielle skruen til Anette Andersen og Gunnar Waagestad fortsetter dermed å rade opp topp-plasseringer. Lørdag starter Sørlandshesten i Tollef Fjermestads Minneløp på Forus. Andersen snakker ambisjonene litt ned i forkant.

– Det er gode hester mot, men noen av de beste skal tross alt hente 20 meter på han. Alt skal klaffe litt for å ende i toppen denne gangen, og nå er det det en ny kusk som ikke kjenner hesten. Jeg håper på trippelplassering, vurderer hun.

– Han har vært imponerende i det siste med seks trippel-plasseringer på rad. Hva er nøkkelen?

– Jeg tror at trivsel er viktig for han. Det er mye variert trening, pluss at han går i flokk og trives veldig godt i hverdagen. Det er vel de to hovedtingene, smiler hun.

– I sommer stemte det langt fra like bra og hesten så kanskje også litt lei ut. Forventet du denne kjempeformen?

– Jeg har blitt overrasket over resultatene i det siste. Han hadde en dårlig sommer, så jeg var litt redd for at det hele var på hell. Vi behandlet han og i tillegg gikk to forskjellige veterinærer over han slik at ikke noe ble oversett med. Det, kombinert med litt treningsfri og løpsfri, virker å ha gjort susen. Det som skjer nå er bare utrolig morsomt, og det skulle egentlig ikke være mulig. Det hele gir meg boosten til å fortsette, for det er jo dette man jobber for, forklarer Andersen.

Spørsmålet nå er om Vital Vinter kan fortsette utviklingen. På Jarlsberg tapte han knepent for Fyri, men viste uansett klasse og ser ut til å ta nye utfordinger på strak arm.

– Målet for 2024 må være å senke rekorden en bit og løfte han enda et hakk mot eliten. Nå er akkurat det langt frem, det er jeg er klar over, men skal vi ha et mål så må vi jobbe mot det. Vital Vinter kan bedre enn rekorden sin, og Per Vetle har kjørt under 1.20 på kortere distanser. Jeg og Gunnar tenker at vi får satse litt, prøve tøffere løp og se hvordan han takler det. Går det ikke så går det ikke, men da kan vi i hvert fall si at vi har prøvd, understreker hun.

– Hvordan har været i det siste påvirket dere og treningsmulighetene?

– Nå ligger løypa innesnødd, så vi trener på annen vei. Det er en grusvei med snø og isdekke, og det er et bra underlag. Det er imidlertid trafikk der og vi må være forsiktige. For å være helt på den sikre siden kjører vi med følgebil i treningsturene, forklarer hun videre.

Hun og Waagestad har også Vital Vinters treårige lillebror Vital Aragon i trening.

– Det ser veldig bra ut. Vi kjørte et jobb før jul, helt alene i banen og veldig rolig, i 1.42-tempo. Tanken er å kjøre prøveløp i februar og så er vi spente på sesongen, avslutter hun.