– Jeg hadde en plan

Sørlendingen Rune Røyrås sikret seg sitt første NM-gull da han vant norgesmesterskapet for amatører i Harstad lørdag kveld. I et amputert mesterskap ble det bare ett løp å kjøre for Røyrås da hans første oppsitt ble strøket. Det andre oppsittet, med Sistemann Ø.K., forvaltet hovslageren fra Hornnes perfekt da han loset femåringen til karrierens tredje seier. Da var det fortjent med NM-tittelen, for å vinne med Sistemann Ø.K. var langt fra noen enkel sak.

– Det er jo en hest som har galoppert mye, så man måtte passe på hele veien og virkelig kjøre kaldblods. Men, det er jo det jeg er vant til så det passet meg godt. I tillegg fikk jeg god informasjon før løpet og testet han litt i varming, så jeg hadde en plan da vi kom til løpet. Der slet han litt i svingene, men vi fikk det da til, smiler han.

Underveis i løpet visste Røyrås at den farligste konkurrenten lå i rygg. Det hadde han også en plan for.

– Joda, jeg har sikker på at Evander var i rygg. Det var jo hesten som slo Sistemann Ø.K. i deres forrige start, og jeg visste Evander har en god avslutning. Sjansen min, slik jeg vurderte det, var å holde et tøft tempo for å kjøre av Evander den speeden. Det lyktes vi vel med, påpeker han.

I det som skulle være hans første oppsitt, med den tidligere sørlandshesten Camp David T.J., ble han tilskuer. For poengberegningens skyld ble det litt hell i uhell.

– Det var jo en B-hest som ble strøket og det fikk jeg bra med poeng på. Sett i etterkant var det nok litt flaks, men det ble jo et spesielt NM siden de hadde problemer med å få nok hester.

– Men det ble en kort tur ute i banen likevel i det løpet?

– Det stemmer det. Tommy Fløysand trengte litt hjelp i starten, og vi er jo gode kamerater så da må man hjelpe til. I disse mesterskapene så blir man jo gode venner, påpeker han.

Selv om det bare ble ett løp Røyrås, og to på de andre kuskene, skryter han likevel av arrangørene i nord.

– Opplegget i Harstad var veldig fint. Det ble amputert i forhold til løpsbiten, men de har gjort så godt de kan. Tidligere på dagen var det blant annet bowling. Jeg er faktisk ikke helt sikker på sammenlagtstillingen, men jeg var vel en av dem som klarte meg best.

Selv om året ikke er omme er det ingen tvil om at Røyrås har hatt et kjempeår. Tidligere i sommer var han norsk representant i EM for amatører i Finland hvilket endte med en veldig god andreplass. Nå ble NM-tittel – og ny tur til EM neste år.

– Å vinner NM-tittelen er deilig. Jeg kan ikke forvente så mye mer enn dette. Det har vært veldig flott år med mange gode opplevelser. Og jeg ble fortalt at årets NM også er uttak så det betyr at det blir ny tur til EM neste år, denne gangen i Belgia. Dette er stort, avslutter RuneRøyrås.