Satser på trav-cup

På selveste 17. mai ble Veikle Balders cup for unge amatørtrenere lansert. På Sørlandet er Marthe Roland en av dem som satser på denne cupen.

– Jeg hadde egentlig ikke fått det med meg, men så fortalte Marianne Klepaker meg om cupen. Det ville jeg være med på. Jeg synes Veikle Balder-cupen for oss unge amatørtrenere er gøy og et fint initiativ, forteller hun.

Nå har hun fått fem familiehester i trening fra pappa Rudolf. Far og datter samarbeider allerede om treningen og fortsetter med dette fremover.

– Jeg er litt skolelei og har tatt meg jobb på en dagligvarebutikk. Da kan jeg tjene litt på penger mens jeg tenker litt på fremtiden, og så holder jeg på med trav ved siden av. Nå står hestene på meg frem til høsten og så får vi se hva vi gjør.

Hjemme i Bjelland har Roland-familien drevet oppdrett av gode kaldblodshester i lang tid. Den siste stjernen er Will Prinsen, men rekken av gode hester er lang. I 1965 ble for eksempel Dally Sjurson oppdrettet av Roland-familien. Hesten ble tredje i Derby før han vant Meyer-løpet i 1974 og ble Norgesmester året etter. To seire i den norsk-svenske kaldblodslandskampen ble det også, og totalt vant Dally Sjurson 86 løp på 352 starter. Eplet falt da heller ikke langt fra stammen for Marthes del, men det tok faktisk litt tid.

– Jeg har for så vidt vokst opp med dette, men trav kom litt sent for meg. Søstrene mine drev med ponnitrav, men ikke jeg. I 2016 fikk jeg min egen hest, Will Kvikk. Da først ble det mer trav. Så tok en av søstrene mine seg en backpacking tur, og da fikk jeg enda mer ansvar og måtte ta meg av hennes hest. Etter hvert ble jeg skikkelig bitt av basillen, jeg også. Nå går det mye tid på hestene, forteller hun.

I Veikle Balders Cup for unge amatørtrenere får man to poeng for hver starthest, og ytterligere poeng basert på plassering. En seier gir for eksempel ni poeng. Lørdag er Roland sikret minst seks poeng da hun stiller med tre hester fra egen stall. En av disse kjører hun også selv, nemlig sin egen Will Kvikk (bildet).

– Man har jo alltid tro på egen hest. Kvikk blir bedre og bedre, men jeg vet ikke helt om sjansene i løpet. Sølvskars Faksen er med for å lære, forteller Marthe som i lørdagens niende løp også kjører om skryterettighetene i familien. På strek i feltet er nemlig stallkamerat Sølvskars Faksen kjørt av storesøster Andrea.

–  Så har vi Will Teddy. Jeg vet ikke helt der heller, men er også litt spent på han. Det er en startrask hest som kan ta igjen mye tidlig, men 60 meter tillegg på sprint er ikke lett. Vi får krysse fingrene, avslutter hun.