– Vi er avhengig av litt flaks

 

Sist Lilje Bausa startet i et V75-løp, i juli 2021, ble det seier fra dødens. Lørdag prøver hoppa seg på nytt på travparken, men trener og deleier Anita Nielsen er skeptisk til at hoppa klarer å gjenta bragden denne gangen.

 

– Det ble et veldig tøft løp, men alt kan for så vidt skje. Med sjettespor og mange gode hester mot så er ikke ambisjonene de høyeste denne gangen. Det er jo sprint også, så vi er avhengig av litt flaks. Jeg tar det vel for gitt at Brenne Røn skal kjøre til fra start, så det blir nok høyt tempo. Kanskje vår mulighet ligger i det. Nei, jeg visste jo ikke helt hvem vi kom til å møte på forhånd og man kan jo trygt si at det ble veldig gode hester mot, forteller Nielsen.

 

Hun er klar på at den 10-årige Norheim Faksen-dattera kommer godt forberedt til løpet.

 

– Lilje Bausa er i form og viste vel for så vidt også det sist da hun ble toer. Hun var syk gangen før det, men har fått tid til å komme seg. Hun blir trent ofte, og jeg er ute fem-seks ganger i uka med henne. Jeg er opptatt av variert trening, så jeg både rir og lonsjerer henne. For meg er det viktig at hestene mine skal ha det bra, og jeg vil si at Lilje Bausa er i form både psykisk og fysisk. Jeg får forresten god hjelp av Ernst Karlsen, som behandler henne en gang i uka, legger hun til.

 

At hoppa er i form, er ikke noe nytt. Tvert imot, Lilje Bausa har vist en imponerende jevnhet over lang tid. Det siste året har hun blitt uplassert en gang, på travparken i juli, men ellers har Lilje Bausa alltid vært blant de fire beste. Hoppa har vokst fra å være en utfordring av en annen verden, til å bli stabiliteten selv på travbanen og ei trivelig hoppe på hjemmebane.

 

– Hun er veldig grei å holde på med hjemme, men det er jo ei hoppe da. Så hun har sine ting. Men, ellers er hun grei og trivelig. Det er også en hest som alle kan kjøre og lett å reise med til travkjøringer. Det er ikke som før, for da var hun virkelig ei spesiell dame, gitt, smiler hun, og forklarer:

 

– For å si det rett ut, hun var rett og slett spinnvill. Det var nok bare stress, for hun var ikke slem, men bare voldsom. Hjemme var hun veldig snill, men Lilje Bausa endret seg helt på en travbane. Hun kunne for eksempel ikke stå i ro og vi slet med å få på henne sele. Hun bare kastet seg rundt. Det var virkelig ikke enkelt.

 

Nå er Lilje Bausa moden og de to siste sesongene har vært hennes beste. Hun er heller ikke mye brukt med bare 53 starter. Alt ligger an til at det blir en god del flere, for Nielsen har ikke noen planer om avl.

 

– I travsporten er hun ei gammel dame, men vi fortsetter på banen så lenge hun er så fin som hun er. Jeg ville jo være gjerne med i hoppe-NM, men manglet litt på det i år. Det hadde vært noe til neste år. Lilje Bausa trives så godt med å løpe, og så lenge humøret er der tenker jeg vi starter på. Men, den dagen løpslysten er borte skal hun ut av banen. Jeg vet uansett ikke om det frister for mye med avl slik situasjonen er i sporten nå, avslutter hun.