– Bør kunne vinne

Jørn Salvesen fra Hornnes var tidligere kompanjong med Lage og May-Britt Rosten i Stall Hestehoven. Da Rosten-paret trakk seg fra travet overtok han to av hestene de hadde sammen. En av disse, Thai Ohio, starter på travparken lørdag. Det blir også treåringens første start på Sørlandet.

– Det blir veldig spennende. Hesten har jo vist gode takter og det vel realistisk å si at han bør han en god sjanse i løpet. Joda, jeg forventer nok at han bør kunne vinne det. Han var litt uheldig i kriteriet og uten galoppen hadde han endt opp langt fremme. Hamre har da også gitt veldig gode tilbakemeldinger, forteller Salvesen.

Han får imidlertid ikke se sin egen hest start.

– Det er litt dumt, men jeg kan ikke være der. Jeg skal faktisk på en utenlandstur i helga. Dette var booket for lenge siden, før jeg visste om dette løpet, legger han til.

Thai Ohio har hatt en spesiell sesong. Hesten var helt enorm i sine to første starter, men så snart storløpssesongen for treåringene begynte var hesten under pari. Etter kriteriet har imidlertid Brillantissime-sønnen funnet tilbake til sitt gamle jeg fra begynnelsen av sesongen.

– Det har jo vært litt ergerlig hvordan sesongen har vært. Nå er han jo tilbake på nivået hvor han var på Solvalla i begynnelsen av sesongen, og så krysser vi fingre for at han holder seg der. Målsetningen er jo litt revansje neste år, det sier seg selv. Derby blir jo et mål. Thai Ohio er jo ingen vanlig hest, men et stortalent. Han trener for eksempel ikke med treåringene, men trener blant annet litt med Ble du Gers. Det sier jo litt om hesten, fortsetter han.

Salvesen vokste ikke opp med hest, men kom inn i sporten i voksen alder.

– Jeg har ikke noen hestebakgrunn, og det var vel litt tilfeldig at jeg kom inn i det. Det har vært fokus på hest, for vi har hatt tippelag i mange år. Det er jo også mye hesteinteresse i området – ikke bare trav, men også ridesenter på Syrtveit, for eksempel. Så var jo noen av oss med på andelshester og så vokste det litt. Det har jo vært flere gode hester i Stall Hestehoven og det var vært morsomt å være med på, understreker han.

– Og det er veldig synd at Lage og May-Britt ikke er med. De må selvfølgelig gjøre det som riktig for dem, men det er trist. Lage er jo også meget dyktig, legger han raskt til.

Hvert år hadde Rosten en ny unghest til Stall Hestehoven, og det har vært mange gode hester der de siste årene. Den siste av disse ga Salvesen også navnet til – åringshingsten Thai Terminator.

 

– Lage ringte om at han hadde muligheten til å kjøpe lillebroren til Thai Ohio. Det var jo ikke planen, så da svarte jeg at den da måtte være Terminator for den måtte jo slå alt motstand skulle det være en god ide. Litt senere ringte Lage igjen med beskjed om at hesten da hadde fått navnet Thai Terminator. Da hadde jeg jo ingen annen mulighet enn å bli med på eiersiden, småler han.

 

Kan Thai Ohio sørge for derbyheder og ære til Hornnes i 2023? Det vil i hvert fall ikke være Salvesen mot. Reisen starter på travparken lørdag.