– I kveldens siste løp så kan det bli en lokal duell mellom Lucifer og Fjellkos Svenn.

Det har vært en lang reise for Jan Wilhelmsen, som møysommelig har jobbet for å bygge opp familiehesten Fjellkos Svenn, hvor kona Else også er medeier. Tirsdag gjør femåringen sin fjerde start i karrieren.

Så langt har det blitt tre andreplasser, og treneren blir ikke direkte overrasket om det blir resultatet enda en gang.

– Jeg er fornøyd hvis vi blir blant de tre beste. Han er flink, men det er noen gode mot her. Den til Mikkelsen ser god ut, men Fjellkos Svenn er vel ikke så dårlig han heller, kommenterer han.

Det at femåringen i det hele tatt starter løp er imidlertid en liten seier i seg selv. Hesten var klar som treåring, men etter å ha gjennomført prøveløpet ble det en 19 måneder lang pause.

– I prøveløpet så vi at det var noe alvorlig galt. Da vi sjekket det fant de et problem i hoven på høyre frambein. Veterinæren sa at det eneste som kunne hjelpe det var total ro. Det endte med at han måtte stå fem måneder på boks. Han sto hele tiden inne i boksen selv om han nok gjerne ville springe rundt ute. Denne hesten er imidlertid utrolig snill – som et lam – så det gikk faktisk helt fint. Etter det begynte vi opptreningen. Vi tok det veldig gradvis. Først leide jeg han i en til to kilometer i noen uker, deretter var det en måned med skritting. Etter hvert utvidet vi dette suksessivt helt til han var klar til å gå løp igjen. Jeg bare må også berømme Arild Berås, som har vært utrolig behjelpelig de siste ni månedene. Æres den som æres kan og Arild er en flott person som alltid stiller opp, forklarer han.

I dag har ikke hesten noen problemer i det hele tatt, og beina er gode. Wilhelmsen medgir imidlertid at skaden alltid er litt i bakhodet.

– Det ga meg en veldig god følelse når han endelig var tilbake i banen. Jeg skal imidlertid innrømme at det sitter en liten klump i bakhodet, for jeg er alltid litt redd for at det skal komme tilbake. Hvis det skaden kommer tilbake så vet jeg at det kan ende opp med å bli veldig ille. Det ser imidlertid veldig bra ut og vi passer godt på han, fortsetter han.

Han tar ingen sjanser med hesten, som betyr mye for han. Wilhelmsen har gjort omtrent alt med Fjellkos Svenn helt fra fødselen og er derfor skikkelig knyttet til hesten. Hesten er dessuten tredje generasjon traver som Wilhelmsen har oppdrettet. Det startet med ei hoppe som het Fjellkosa.

– Fjellkosa kjøpte jeg på høsten 1998. Da var hun sju måneder gammel. Dessverre fikk hun en liten skade når jeg var ute i skauen og kjørte med henne. Det gjorde at hun aldri kom til start, og allerede som treåring ble hun bedekt. Året etter fikk hun et hingsteføll etter Elding som fikk navnet Fjellkos Elding. Det var et utrolig talent og nok den beste hesten jeg har født opp. Dessverre døde av kolikk rett etter et løp som sjuåring. Han ble syk og vi skjønte for sent hva det handlet om, dessverre, så hesten døde. Det var et tøft slag. Fjellkos Svenn ligner imidlertid så mye på Fjellkos Elding. Jeg skal innrømme at det er litt av grunnen til at jeg ikke ville gi opp Svenn da han ble alvorlig skadet. De to er så like, nemlig, understreker han.

Han fikk da også rett, for Fjellkos Svenn har nå endelig fått vist at det er en talentfull hest. Kanskje blir 14. juni dagen hesten tar karrierens første seier.