Avlssuksess i sør

Helt sør i landet driver Gustav Larsen et av Norges mest suksessfulle oppdrett av kaldblodshester.

– Det ser veldig fint ut. Tidligere i år har det kommet tre føll, så ble det født et torsdag og enda et er på vei. Dessverre mistet jeg et føll tidligere i år, dagen etter det ble født. Noe var dessverre galt med den lille, selv om jeg ikke helt vet hva det var. Det er faktisk første gangen jeg har mistet et føll i min oppdretterkarriere, og ikke en behagelig opplevelse, forteller Larsen.

I år har Larsen også fått to avkom etter Grisle Odin G.L., en hingst han selv har oppdrettet. Å få andre generasjons «G.L.»-hest medgir han er spesielt.

– Jeg har jo blant annet fått Grisle Balder G.L. etter Grisle Odin G.L. Det er spesielt og himlende moro. Jeg har jo oppdrettet pappaen, men det er ikke hovedgrunnen til at jeg bedekker med han. Jeg bruker Grisle Odin G.L. for det er en hingst som jeg selv har tro på. Han er jo en fantastisk traver og har vist at han går rett inn i eliten. Han har gjort noen fantastiske løp, og det er en hest med enorm kapasitet, påpeker han.

Med den enorme suksessen Larsen har hatt, er det naturlig å spørre om naturforholdene og geografien gir han en fordel med å drive oppdrett på Sørlandet.

– Tja, du får våren litt tidligere, men det er litt både og. Det er klart at det er en fordel at vinteren er kortere her og at føllene kan være ute tidligere. Jeg tror også utegangene vi har er en fordel, og at det sånn sett er et godt sted å vokse opp. Jeg har for øvrig samarbeid med to andre oppdrettere og vi har føllene sammen på utegang. Utegangen er kupert og ikke bare helt flatt. Det er litt bakker og dem springer opp og ned, og opp og ned igjen og igjen. Jeg tror det er godt for unghestene, og det ser i hvert fall ut til å fungere bra. Unghestene har da også godt av å herdes litt, for det gir dem en god start på livet, understreker han.

Resultatene taler sitt tydelige språk. I 2020 ble det dobbelt oppdretterseier i Derby da Grisle Odin G.L. vant foran Havglimt, og flere andre hester fra Larsens oppdrett har gjort det veldig bra. En av disse er Grislefaksen G.L., en hest han selv både eier og trener. Torsdag tok den åtteårige hingsten en flott seier  på Forus. Larsen selv var imidlertid hjemme på gården og tok imot årets fjerde føll, hvilket ble en hingst etter Grisle Odin G.L. og Sjefslill.

Bilde: Malina G.L., hoppeføll etter Mjølner Herkules og Rhea G.L.