Første på tre år

Setesdal Tråvlag arrangerte igjen lokallagskjøring på Senum tråvbane 1. mai. Årets utgave ble av det vellykkede slaget.

– Jeg vil si at årets lokalkjøring ble svært vellykket. Dette til tross for at Klosterskogen arrangerte ponnidag dagen før, noe som gjorde at vi mistet en god del ponnier. I tillegg ble det også arrangert lisenskurs på travparken samme helg. Dette er noe som absolutt burde tas hensyn til i fremtiden, slik at vi ikke opplever å miste verdifulle deltakere. Uansett, Sola skinte og temperaturen krøp opp mot 20 grader midt på dagen. Dette førte til at mange bygdefolk tok turen til Senum tråvbane denne dagen, forteller Anette Hovstad i Setesdal Tråvlag.

Etter to år med korona og mange begrensninger var det, bokstavelig talte, andre boller – pluss hjemmebakte kaker og nystekte vafler i år. På banen fikk folk også se mange gode hester.

– Til tross for kollisjonene fikk vi likevel opp mot totalt 30 påmeldte, noe som resulterte i syv flotte løp. Av disse kjørte vi to treårs løp med DNTs 3-års pokal i førstepremie, og ett toårsløp for kaldblodshester. Det var altså mange unghester i aksjon. Det sportslige høydepunktet kom nok i treårs løpet for varmblodshester, der vår lokale Gunnar Andersen kusket sin Flying High M.J. inn til en knepen seier. Det var jo også fantastisk endelig å kunne dra i gang et slikt arrangement, uten å ta spesielle hensyn til koronasmitte. Å se folk stå tett og heie frem ekvipasjene nedover oppløpet var nok det aller beste, fortsetter hun.

Hun er meget glad for alle som stiller opp. En spesiell utfordring i forhold til lokalkjøringer er å få inn nok starthester, og her legges det ned en god jobb.

– Det er ingen tvil om at det er utfordrende å få til lokalkjøringer, først og fremst fordi det avhenger av nok deltakere. Vårt inntrykk er at det stort sett er et godt løpstilbud i området for de med allerede aktive løpshester. Vi ønsker selvsagt å få tak i disse, men også de med mer urutinerte hester og unghester som gjerne ikke har tjent mye. For å få til dette, er vi svært aktive i tiden før 1. mai. Vi i styret har mange kontakter innen travmiljøet og bruker disse aktivt for å nå ut med budskapet. Vi bruker mye tid på telefonkontakt og sosiale medier, påpeker hun.

Mange er også involvert både i forhold til baneprepping og på banen selve dagen. Det er et stort apparat som er i sving, og Hovstad er meget takknemlig for bidragene.

– For at de aktive skal ha lyst til å komme, bruker vi mye tid på banen og baneområdet i forkant. Dette for at Senum skal være et hyggelig område å besøke. Vi er også svært opptatt av baneforhold og prepper denne godt, slik at deltakerne kan være trygge på forholdene på løpsdagen. Her må vi sende stor takk til styremedlem og banemester, Cay Normann Hovstad, som tilbringer timesvis i traktoren i ukene før. Vi prøver også å friste de aktive med fine premier, blant annet dekken og gavekort. I tillegg til dette er vi avhengige av å ha med en rekke funksjonærer på laget: speaker, lydansvarlig, tidtaker, dommere, startere, kioskarbeidere og parkeringsansvarlige – for å nevne noen. Vi er så heldige at det er mange lokale som ønsker å bidra som funksjonærer. Når de samme har oppgavene over flere år, går alt helt smertefritt – dette var årets lokalkjøring et godt eksempel på, til tross for noen års pause. Det er mange som fortjener en takk, understreker hun.

Nå ser hun allerede frem til 2023 – det er bare å markere datoen i kalenderen og melde tidlig…

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger for kjøringa, både under selve arrangementet og i etterkant. De aktive skrøt ekstra mye av baneforholdene og stemninga på en slik dag. Publikum var fornøyde med kioskvarene og underholdningsverdien. På bakgrunn av dette tror og håper vi det kan bli et like fint arrangement til neste år, avslutter hun.