– Jeg grugleder meg

 

For tre år siden opplevde Natalie Repstad Sviland drømmen da hennes Dronning af Sola spurtet inn til seier i Hoppederby for kaldblodshester. Til helga går turen tilbake til Bjerke, denne gangen med dronningens første føll, Heggmyrs Torvi, som skal selges på Klasseløpsauksjonen.

 

– Jeg har en blanding av følelser. Det er vel riktig å si at jeg grugleder meg. På en side er det spennende å skulle selge hest på auksjonen, og det er første gangen for min del. Samtidig er det litt gru også, for jeg vil ikke selge hesten. Det blir vemodig, men jeg kan ikke beholde alt heller så jeg måtte bare ta et valg, forteller hun.

 

At markedet er usikkert fokuserer hun ikke på.

 

– Jeg er klar over det, men velger å ikke tenke for mye på akkurat det. Jeg får ikke gjort noe med den biten likevel, så det som skjer, det skjer, fortsetter hun.

 

– Hvis interessen skulle være lav, er det aktuelt å rope henne tilbake?

 

– Utgangspunktet er å selge, men jeg har ikke lyst til å selge uansett pris. Det koster å ha og oppfostre hester, så jeg vil ha litt igjen. Jeg synes det er vanskelig å sette en minstepris for meg selv – men plassmessig er det veldig greit å ikke ta henne med hjem, smiler hun.

 

Repstad Sviland er også håpefull at interessen for åringshoppa hennes er bra.

 

– Jeg føler hun er spennende. Det er ikke mye å si på stammen, for hun er toppstammet. Hoppa ser også veldig flott ut, det har jeg fått kommentarer på fra andre. Sånn sett er det ikke så mye å si om hesten. Hun er fantastisk vakker å se på, blank og fin med et nydelig hode. Dessuten er hun fornuftig, utrolig grei og enkel å ha med å gjøre. Det er lite tull med henne, for hun har blitt mye håndtert, påpeker hun.

 

Mens kaldblodsrasen er preget av navn som «Odina», «Svarta» og «Prinsessa», så er «Torvi» veldig uvanlig. Et søk i DNTs database viser at navnet bare forekommer en gang før i historien. Navnet er imidlertid like norrønt som mange av de andre i rasen.

 

– Vi bor på Heggmyr så det navnet kommer herfra. Den første hesten vi oppdrettet var Heggmyrs Lagertha, som er fire år gammel nå. Da Lagertha ble født holdt vi på å se på Vikings-serien. Vi ville ha norrøne navn og tok navnet fra den serien. Siden har det bare fortsatt, og Torvi kommer fra den samme serien, forklarer hun.

 

Med Dronning af Sola som avlshoppe er nevnte Heggmyrs Lagertha den eneste løpshesten til Repstad Sviland. Hoppa ble imidlertid strøket fra start på travparken i juli og det er fremdeles et stykke til fireåringen er tilbake i banen.

 

– Lagertha var halt og vi har ikke funnet helt ut av henne. Derfor fikk hun litt fri. Vi begynte litt på igjen med å skritte henne, men veterinæren var ikke helt fornøyd da vi bøyde henne opp forrige uke så det er uklart når hun kommer tilbake. Hun skal få tid, avslutter hun.