Nyter tid med hestene

Den tidligere direktøren i Norsk Trav, Per Dag Hole, koser seg med familiehesten Naughtybynature. Han er glad han igjen har skikkelig tid til hestene.

– Når jeg var i Norsk Trav savnet jeg å drive med hestene selv. Det var en periode hvor det ikke var spesielt mye tid, for å si det mildt. Det er jo hestene som er drivkraften, og de gir meg mye energi og trivsel i hverdagen, forteller han.

Torsdag starter familiens Naughtybynature på travparken. Hoppa ble kjøpt inn i desember 2020 etter at deres forrige hest, Robin G.T., gikk bort.

– Vi kjøpte henne da vi mistet Robin GT, for datterens skyld. Hun startet ikke på en god stund, men det er fordi vi tok det litt med ro med henne – og vi hadde også dårlig treningsforhold en periode. Det er ikke noe stort stress med henne, men hun er familieprosjektet vårt og vi koser oss med henne. Det er ei veldig snill hoppe, som er helt super å ha med gjøre. Jeg kjører, mens min datter Josefine rir mest på henne, fortsetter Hole.

Så hva tror treneren om sin hest i morgen? Hole medgir at det ikke er voldsomme seiersambisjoner i forkant.

– Sist gikk hun litt i andrespor og det var ikke melodien. Jeg pleier å si at det er premie som gjelder, og det er nok slik denne gangen også, medgir han.

Det er lett å høre at Hole er mer opptatt av hestene enn resultatet. Selv om han, som alle andre, gjerne ser at egen hest vinner, trives han minst like godt i hesteringen som i seiersringen.

– Man må lære seg både å tape og vinne – og man bør nok lære seg å tape først… Jeg er uansett bare den glade amatøren som trives med hest, og trives i hestemiljøet. Det er så mange andre trivelig aktive, som jeg alltid ser frem til å treffe. Av den grunn kommer jeg nok også til å være i travsporten ut livet, slår han fast.

Det blir i så fall mange år i sporten, for Hole har allerede en livstid med hest, og omtrent fire tiår i travet.

– Jeg vokste opp på gård, og hadde hest fra jeg var 10 år. Det er jo det som jeg falt for og trives best med, nemlig hesten og sporten. I travsporten har jeg vært siden 80-tallet, og har hatt løpshest hele tiden. Stort sett har jeg bare vært en aktiv utøver på amatørbasis, selv om jeg har hatt noen tillitsverv gjennom årene, påpeker han.

Han trenger ikke mye tid når han blir spurt om de beste hestene.

– Robin G.T. var nok den beste hesten jeg har hatt. Dessverre fikk han kreft og vi måtte avlive han som seksåring. Det var en meget god hest. Samtidig var nok Merci la Fidele mer spesiell for meg. Han er selvoppdrettet og selvtrent. Han var med i finalene i både Kriteriet og Derby. Når du gjør alt selv, og klarer å trene frem en hest som kommer til både Kriteriet og Derby, det er spesielt. Han ble jo femte i Derby også. Det var stort, minnes han.

Skal Hole få en ny klasseløpsdeltager? Drømmene er i hvert fall intakte.

– Jeg er jo med på et andelslag på toåringen Followthatdream E.P. Det er en Maharajahsønn som står hos Anders Lundstrøm Wolden. Nå er det tidlig, men Wolden er i hvert fall veldig positiv til hvordan det ser ut så langt. Vi tenker jo alle på hva disse unghestene kan få til, og det er viktig å drømme litt, avslutter han.