– Han var en drittunge som åring

 

Ann Louise T. Blikra kombinerer sprang og trav med sin egen Sangviksodin. Det var en utfordrende krabat som nå fungerer svært så bra i løp. Mandag gjør han sin 15. start.

 

 

– Hele interessen min kommer fra tiden hos Øystein Tjomsland. Jeg og ei venninne begynte å jobbe litt i helgene og var der et års tid. Venninna mi flyttet, men jeg ble igjen. For fire år siden fikk jeg mulighet til å ta over Flyvern og Sangviksodin fra faren til Øystein. Jeg måtte ta de, eller så ble de avlivet. Da måtte jeg si ja, forteller hun.

 

I løpet av kort tid gikk hun fra å ikke vite noe om trav til å måtte ta seg av to hester.

 

– Jeg kunne ingen ting før jeg begynte hos Øystein, så læringskurven var bratt. På en kort periode gikk jeg fra å ikke kunne noe til å sitte igjen med to, smiler hun.

 

Nå sitter hun kun igjen med Sangviksodin. Vallaken har vært en fin premieplukker, men det tok tid før han kom til start.

 

– Han fungerte ikke i det hele tatt, og ble ridehest som treåring. Det gikk han som i to år, før jeg begynte å trene mot trav igjen. Jeg har aldri gitt opp, selv om flere ga meg beskjed om å gi opp. Da har det gått en faen i meg, og jeg måtte få det til. Det har vært mye blod, svette og tårer, og både vurdering om salg og avliving. Etter mye hard jobbing begynte ting endelig å løsne. Siste banejobbet før prøveløpet fikk jeg beskjed fra Vidar Tjomsland om at det bare var å kjøre. Han fikk akkurat godkjent, før han klinket til med fjerdeplass i debuten. Siden har det bare vært gøy, smiler hun.

 

Syvåringen er ikke bare flink i løpsbanen, men har imponert i en annen gren. En skikkelig allsidig kaldblods.

 

– Han har gått flere travløp nå og gjort det bra. Ved siden av er han med på sprangstevner og har hoppet en meter, forteller hun og fortsetter:

 

– Alle travhester har godt av allsidig bruk. Det styrker muskler og sener. Bort sett fra vedlikeholdssprøyting har han aldri vært skadet. Sånn som hestene har utviklet seg tåler de mer kontro tidligere. Det er bare en fordel at de blir brukt til mer enn kjøring. Veikle Balder Cupen er derfor genial.

 

Vallaken har ikke alltid vært lett å håndtere.

 

– Jeg har hørt at han var en drittunge som åring. Som toåring ble han kastrert og siden har han bare vært snill. Det har likevel vært mye arbeid for å få han så snill som han er. Flere har kommentert hvor snill han er, blant annet Eirik Høitomt, forteller hun.

 

Mandag starter hesten på hjemmebane. Blikra skulle helst sett at det var på en annen bane.

 

– Jeg liker ikke å starte på hjemmebane, da får jeg så prestasjonsangst. Mange følger med, men heldigvis har gått bra til nå. Jeg liker også reise, og trives med det. Han laster seg selv og står som en engel. Men det gjelder å plukke ut fine løp. Han er litt treig til å skjønne at han skal løpe. Sist var han god til tredje fra 20 meter tillegg. Han har vist at han har kapasitet, men han må få opp farten tidligere, sier hun.

 

Tekno Odin-sønnen står med andre-og tredjeplasser i raden, men seier tør ikke Blikra håpe på.

 

– Best mulig premie, så er jeg fornøyd. Om jeg finner den siste nøkkelen, tror jeg at han kan bli god. Akkurat nå tør jeg ikke håpe på for mye enda, smiler hun.

 

Hva er planene videre?

 

– Det er foreløpig et løp om gangen, men jeg ser litt i bulletinen. Grunnlaget hans begynner å bli høyere og da stiger pulsen min. Jeg har et nytt løp i sikte, men vi får se etter dette løpet. Jeg kan ikke ha for mye i hodet, for han har sprangstevner også. Planen er å starte i Sørlandsmesterskapet i sprang, så vi må prioritere trening på den fronten også, avslutter hun.