– En kjempetur

 

Rune Røyrås var norsk representant i EM for amatører i Finland forrige uke og gjorde jobben på glitrende vis da han endte på tredjeplass. Det ble imidlertid skikkelig dramatisk på slutten, hvor  sørlendingen fikk seg en luftetur før han gikk rett i bakken i et innringt løp.

 

Alt startet dog veldig bra, for hovslageren fra Hornnes ble toer i begge oppsittene på EMs første dag onsdag.

 

– Det gikk veldig bra og spesielt det første løpet gikk over all forventning. Jeg var den minst erfarne kusken i feltet, men klarte meg godt. Det var morsomt, kommenterer Røyrås.

 

Dermed ledet han foran den andre og siste dagen i Lahti torsdag. Det begynte imidlertid ikke så bra. Med BWT Guale bar det til tet, men hesten kastet tidlig inn håndkleet og duoen havnet på niendeplass. Deretter skulle han kjøre Maloney, som dog var strøket. Poengmessig var han imidlertid på skuddhold av svenske Patrik Fernlund foran det siste løpet. Akkurat det løpet skulle vise seg å by på mer enn nok drama.

 

– Først ble det en omstart for kuskene var ikke på plass bak bilen. Det var rett og slett kaos. Da feltet kom avgårde ble det steinhard kjøring. Ingen ga noe ved dørene, for alle ville gjøre det best mulig, minnes han.

 

I dette forsøket hadde Fernlunds hest allerede galoppert seg bort og ble diskvalifisert. Dermed var svensken i utgangspunktet ute av seiersdansen. Så skjedde det imidlertid en ulykke som gjorde at løpet ble innringt, for Røyrås fikk seg nemlig en liten luftetur.

 

– Hesten min var ikke så rask fra start, så vi havnet bakerst i andresporet. Etter litt over en rundt kastet en hest i førstesporet seg i vill galopp og vridde seg utover. Jeg kom bakfra og da var tempoet skikkelig høyt. Hjulet mitt kom på innsiden av hjulet hans og siden den hesten var nesten stillestående ble det en voldsom smell. Hele felgen gikk av hjulet og jeg fikk med en luftetur før jeg gikk i bakken, forklarer han.

 

– Men jeg holdt i tømmene, og hesten var snill og stoppet greit. Jeg fikk meg en smell, men kom meg opp igjen. Vi kom oss bare i stallen og fikset utstyret så var vi klare. Den andre kusken var veldig unnskyldende, men det der er sånn som kan skje. Jeg så i hvert fall ingen grunn til å lage noe bråk over det, fortsetter hardhausen.

 

Dermed måtte man kjøre løpet på nytt.

 

– Da gikk Fernlunds hest til mål og dermed vant han mesterskapet. Min hest var god og ble tredje, så vidt slått på målfoto. Dessverre driftet vi ut litt på oppløpet – det var min feil – og dermed slapp jeg ut en konkurrent. Det endte med bot og poengstraff og dermed ble jeg tredje, fire poeng bak sveitseren på andreplass. Det var små marginer og hadde ulykken ikke skjedd i det innringte løpet kunne alt skje, for jeg følte jeg var og hesten med. Jeg er uansett kjempefornøyd og har ingen grunn til å klage, kommenterer Røyrås.

 

Selv om det «bare» ble tredjeplass fikk Røyrås en stor pokal med seg hjem til Norge.

 

– Ja, den var saftig. De var rause der, ler han

 

Og helhetsinntrykket?

 

– Det var utrolig gøy. Flere av hestene jeg gjorde det bra med har galoppert mye, men så kjørte jeg feilfritt med alle sammen. Det var morsomt, at kaldblodshendene fungerer så godt. Og så må jeg skryte av det sosiale rundt løpene. Finnene er utrolig gjestfrie, og i tillegg fikk jeg meget god kontakt med flere av de andre deltakerne. Dette var en kjempetur og jeg drar gjerne til flere slike mesterskap, smiler en godt fornøyd bronsemedaljør.

 

Bilde: Ellen Eieland