Norgesmesterskapet:

 

Tjomslands konge regjerer

 

Travtrener Øystein Tjomsland har nok en gang formet Norges beste kaldblodshest. Hans treningsprodukt Tangen Bork ble lørdag ny Norgesmester på Sørlandets Travpark.

 

 

I den åpne avdelingen av Norgesmesterskapet, der hingstene og vallakene møttes, satte den nye kaldblodskongen Tangen Bork skapet på plass.

 

Den var med på en luftig start, krøp ned i en innvendig posisjon og angrep så for fullt til slutt. Ut på oppløpet kunne kusk Tom Erik Solberg finstyre til mål med den Øystein Tjomsland-trente hingsten. Eier er eiendomsmillionær Nils Munkhaugen fra Trøndelag.

 

– Det ble kjørt voldsomt fort til å begynne med, og da vi ikke fikk føringen, valgte jeg å kjøre litt i rygger underveis. Da han angrep gikk det fort og jeg forsto allerede ut på oppløpet at han ville vinne. Tangen Bork er en enormt god hest, smilte kusken etter seieren.

 

– Han har aldri tapt over denne distansen, så jeg var optimist. Tangen Bork var veldig god. Han har alle kvaliteter og skuffet ikke, smilte treneren.

 

Tveit-eide Tangen Trygg spurtet sterkt til sølv og 125.000 kroner. Tor Birger Krageboen eier hingsten som trenes i Søgne av Stine Birkeland.

Sørlandstrener Geir Mikkelsens Tangen Frikk ble tredje og da bekledde tre Sørlandstrenere pallen i årets NM og det er ganske så utrolig.

 

Dagens gladeste

I hoppenes Norgesmesterskap gikk seieren til en av forhåndsfavorittene i April Faksa. Den hadde ingen problemer med å knuse konkurrentene til seier.

 

Løpets gladeste var imidlertid eieren av bronsehesten i mål, Grimstad-hesten Lilje Bausa. Eier gjør mor og datter Anita og Ida Nielsen. Deres hoppe tok en sensasjonell tredjeplass. Den 11 år gamle hesten var den minst meritterte i feltet, men kom til Sørlandets Travpark med stigende form. Og da mer kjente konkurrenter måtte kaste inn håndkleet på oppløpet, spurtet Lilje Bausa stekt til mål.

 

Der knep hun bronsen og fikk med seg 65.000 kroner hjem til Grimstad.

 

– Det er helt utrolig, rett og slett. Dette er et løp jeg har drømt om og hatt som mål i over et år. Så klaffer det slik. Hun er så utrolig god denne hesten. Hun kjemper som en løve og gjør alltid sitt beste. Det er drømmehesten. Alle skulle hatt en Bausa i livet sitt, strålte Nielsen etter tredjeplassen.

 

Hedret Gundersen

Løpet til minne om travtrener Kristen T. Gundersen ble en fartsfest. Flere ekvipasjer kappkjørte det de kunne for føringen. Til slutt fikk Floris Baldwin taktpinnen.

 

Men det kostet. Da denne fikk melkesyren ut på oppløpet angrep Best Ofdream Trio for fullt. Den norskeide og trente, italienskfødte og svensk-kuskede hingsten fløy ned oppløpet og kom i mål på tiden 1.10,9, en av tidenes raskeste på Sørlandet.

 

– Det er veldig gøy å ære Kristen. Det var litt ekstra nerver i dag, for det har gått litt opp og ned for hesten i det siste. Det har vært frustrene å se han ikke ta i for fullt, men i dag var det enkelt, konstaterte trener Erik Killingmo.

 

 

 

Foto:

Norgesmester Tangen Bork hadde krefter til litt akrobatikk etter NM-seieren. Foto: Trav365/Stein Larsen