Gjersdølen Per Vetle Kals kjører lørdag sitt første Norgesmesterskap på Sørlandets Travpark lørdag. Det skjer 11 år etter at han vant NM for ponnier på samme bane. Noe han mener har lagt grunnlaget for der han er i dag.

Den sympatiske og rolige 26-åringen driver sin trenervirksomhet fra ærverdige Moe Gård i Gjerstad. Der legendariske Moe Odin la grunnlaget for sin suksess, former nå Kals vinner på vinner.

Hit kom også Grisle Tore G.L. etter unghestløp i regi suksesstrener Øystein Tjomsland. Hos Kals ble den løftet ytterligere og seiere og premiekroner trillet inn. Så godt gikk det at hoppeierne ville ha hingstens tjenester, og i våres forlot Grisle Tore G.L. Kals for avlsvirksomhet. I mellomtiden ble Tjomsland atter trener.

Det er han som nå ha satt Kals opp som kusk bak millionhesten.

– Det er veldig hyggelig og gøy å få kjøre Grisle Tore G.L. i løp igjen. Jeg har hatt mye moro med den hesten, og han er ukomplisert og enkelt å kjøre. Det er mye kvalitet i han, men det er nok for mye å be om seier nå. Jeg skal prøve å kjøre sparsommelig og så sikter vi på en god premie, smiler han.

Selv om det er Kals’ første riktige NM, er han ikke ukjent med smaken av NM-gull. I 2010 sjokkvant han med ponnien My Twister Star og sikret seg ponnigullet. To år er etter gjentok han bedriften med storebrors Goronje på Sørlandet, en seier som ikke kom like overraskende.

– Oi, det er noen år siden nå. Det var jo veldig morsomt da det skjedde. My Twister Star slo veldig underfra og seieren var overraskende. Det var jo en meget spesiell ponni. Jeg tror jeg har vært mer i grøfta enn på veien med My Twister Star. Hun var lat og kunne plutselig sjene ut av veien. Nei, hun var spesiell, ler han.

– Men jeg lærte fryktelig mye av å begynne med en sånn hest, legger han til.

Veien fra My Twister Star til Grisle Tore G.L. er på mange måter utviklingen fra Trabant til Mercedes, men når han ser tilbake på det tror Kals erfaringene han fikk med den sære ponnien har gjort han veldig godt.

– Jeg føler at jeg jobbet meg oppover og utviklet meg. Det var jo mye hodebry allerede i tidlig alder med en sånn vrien hest, men man blir bedre av det. Jeg lærte blant annet viktigheten av regelmessig trening og at ingenting, absolutt ingenting som kommer av seg selv, sier han.