NM for kaldblodshester:

 

– Kunne hatt ti med i NM

Hjemmetrener Øystein Tjomsland har hele sju hester med i lørdagens Norgesmesterskap for kaldblodshester på Sørlandets Travpark. Men han kunne hatt ti. Det er ikke rart Søgne-mannen er stolt.

 

 

Suksesstreneren har 200 hester i sin varetekt i Norge og Sverige. Han er Skandinavias ledende trener av kaldblodshester og vunnet det som vinnes kan. Denne helgen har han sju hester med i de to NM-løpene. Det har ingen klart før ham.

 

Norgesmesterskapet avgjøres i en åpen klasse, der Tjomsland har fem hester og en for hopper der han har to. Hvert av løpene har 250.000 kroner til vinneren.

 

– Vi kunne hatt ti med om ikke Havglimt hadde blitt solgt til Finland sist uke, om Philip Ess hadde blitt hentet ned fra Sverige og Føynland Anna hadde hatt nok poeng. Men nå ble det sju. Jeg er stolt over det. De fleste av disse hestene har vi temt og grunntrent fra de var små og nå konkurrerer de på øverste nivå i eliteklassen, sier han fornøyd.

 

Topphester

For mens det tidligere var slik at de aller beste unghestene slet med å ta steget opp i eliten, har Tjomsland utviklet et treningskonsept der stadig flere følger opp som eldre.

 

– Det er flere og flere som blir utviklet til elitehester. Vi har utviklet vårt treningskonsept hele tiden. Det er nå slik at det er skånsomt for hestene og de tåler trening og utvikling bedre. Vi har dessuten flere muligheter til variert trening enn før, med stall på Sørlandets Travpark og hjemme på gården i Søgne. I tillegg har vi dyktige veterinærer som er med og ivaretar helsen på hestene. Den må følges opp, forklarer han.

 

Nå ser han frem til å vise topphestene frem på hjemmebane.

 

– Det er ikke tvil om at det er noe ekstra gøy å vise frem så mange fine hester på hjemmebanen. Det er vi stolte over. Dette er jo den største dagen på Sørlandet. Det er en dag det er gøy å kjøre løp på. Da er stemningen på topp og det er mange mennesker. Det er jo de store stevnene man ønsker å delta på, sier han.

 

Tøff oppladning

For Tjomsland selv blir det ingen sjans til å sove seg i form til helgens Norgesmesterskap. Han lader nemlig opp med en Sverigetur. Filialen i Sverige skal følges opp og det skal kjøres kvalifiseringsløp til årets største unghestløp i Sverige, Derby, fredag.

 

– Først skal jeg kjøre hurtig med 25 hester på Bergsåker onsdag, så er det derbykvalifiseringer for våre fire år gamle hester i Østersund torsdag kved. Deretter kjører vi hjem på natten. Fredag og lørdag er det løp på Sørlandet. Søndag reiser jeg tilbake til Sverige for å kjøre kriteriekvalifiseringer med våre tre år gamle hester på Dannero mandag, forteller han.

 

– Et heseblesende program?

 

– Jo dag, men det går lett når man har så mange fine hester kjøre, smiler suksesstreneren.

Billedtekst: Det går mot en helg med mer heder og ære for travtrener Øystein Tjomsland.

 

 

 

 

Vurdering av NM-hestene

Slik vurderer Tjomsland sjansene til sine hester.

 

Hoppene:

  • Nordsjø Anna hun har hatt en flott utvikling i år, etter å ha vært veldig bra som fireåring. Hun er uøm for posisjoner, hun går fra alle. Er også rask fra start.

 

  • Tangen Tone er også bra og i god form. Er på nivået rett under Tangen Tone. Det er en hest som kan sette farge på løpet. Hun er lynrask.

 

Åpen klasse:

  • Smedheim Braut har jo gjort noen veldige løp i år. Det er en hest som har løftet seg et nivå. Han blir kanskje litt for lett med tanke på de beste, men kan avslutte voldsomt. Han har trent fint hjemme.

 

  • Grisle Tore G.L. har hatt en liten pause, men var veldig fin i siste intervall-økta. Han kjemper om en fin premie.

 

  • Grislefaksen G.L. har hatt en lang pause og han har ikke vært på bane, men det er har vært bra trykk i han i trening. Om Tangen Bork har en dårlig dag, skal han regnes.

 

  • Tangen Bork er jo vår beste i løpet og alt virker fint med ham. Med fremspor er teten i sikte. Får han dirigere litt kan han lure unna løpet. Men det er noen sterke hester som ofret seg og trykker på, kan 2600 meter bli langt. Likevel har han vært såpass god og vunnet på alle distanser, så jeg har troa på han. I den formen han er i nå, er han naturlig favoritt.

 

  • Grisle Odin G.L. virker på vei opp i form og er en av dem som skal regnes rett bak Tangen Bork, for han har virkelig fordel av distansen. Spor åtte er dessuten en fordel, for han er bedre med hester på kun en side. Han er tøff og han kan gå utvendig. Han har klassen til å gi Tangen Bork en reell kamp.