Mot NM på hjemmebane

 

Livet smiler til Stine Birkeland om dagen, som noterte seg nok en trenerseier mandag da hun selv kusket Trø Tellus inn til seier på Forus. Hun medgir at det går kjempebra om dagen og var meget glad over seieren til Trø Tellus.

 

– Tellus betyr mye for meg, for jeg har jo gjort alt med han. Han er snill, og det er en hest som er lett å like. Når barn og andre kommer innom er det ofte Tellus dem blir trygge på, også for han er liten og ikke så.

 

I helga tok hun ble to hester til Jarlsberg. Forvandlingsnummeret Birk Støvern vant, mens Rookie Tile ble andre. Birkeland var likevel godt fornøyd med fireårshoppa.

 

– Rookie Tile gjorde et enormt løp. Hun ble for pigg, men sto på hele veien inn. På grunn av benbiten som hun måtte opereres på våren som treåring ligger hun i realiteten ett år etter i utviklingen, så jeg er godt fornøyd med hvor jeg har henne. Nå tar hun store steg, understreker hun.

 

Kan aller mest glad var hun i begynnelsen av måneden. Da gjorde nemlig elitehesten Tangen Trygg comeback etter operasjon. Åtteåringen gjorde sine saker meget godt til tredjeplass og gjorde alle forhåndsbekymringer til skamme.

 

– Det er sjeldent jeg gruer meg foran løp, men denne gangen gjorde jeg det. Han var ikke på topp i fjor. Vi fant ikke mye galt med han, men det kom noen flere lyder fra halsen enn tidligere. Da dem testet han fant dem ut at han fikk ikke noe luft på slutten av løpene. Han ble derfor operert i halsen, og det var to ting å rette på. Hadde det ikke fungerte i comeback-løpet kunne han vært ferdig som traver, men heldigvis fungerte han som han skulle. Tangen Trygg er en hest som har vært her siden jeg startet opp for meg selv og han betyr veldig mye for meg. Det er en riktig hedershest, skryter hun.

 

De gode resultatene i juli er bare en liten del av det som har vært et godt 2023 for Birkeland lille kvalitetsstall. Så langt i år har det blitt 11 seire, 7 andre- og 6 tredjeplasser på bare 43 starter. Det betyr at over en fjerdedel av gangene hun seler ut en hest til start kommer den tilbake med seier. Over halvparten av gangene ender stallhestene blant de tre beste. Selv trekker hun frem variasjon som en av nøklene til de gode resultatene.

 

– Det gjelder å trene variert – og så er jeg veldig nøye på at hestene skal være klare når dem kommer til start, poengterer hun.

 

Der i gården er det nemlig ikke noe som overlates til tilfeldighetene, noe hun selv er den første til å innrømme.

 

– Jo da, jeg er veldig nøye på alle detaljer. Jeg husker for eksempel da Birk Støvern kom. Det er viktig at hingster ikke stresser, og han var som en propell. Jeg ville at han skulle ha den luftegården hvor han roet seg mest mulig og prøvde vel nesten alle luftegårder før jeg til slutt var fornøyd, minnes hun.

 

Du høres ikke ut som typen som bare tenker at «pytt pytt, det går nok bra uansett» på noe felt?

 

– Nei, jeg er nok overhodet ikke den typen, jeg vil ha oversikten og kontroll over hestene, smiler hun.

 

Nå nærmer det seg storløp. 22. juli kjøres NM for kaldblodshester hjemme på travparken, og Birkeland planlegger å være med.