– Det er veldig gøy, men også litt skummelt

Marthe Roland kommer fra en travinteressert familie, men brukte lang tid før hun falt for sporten. Alt endret seg når hun fikk sin egen hest.

– Pappa og bestefar, og flere generasjoner bak der igjen, har alltid drevet med travhest. Dermed har det alltid vært travhester i livet mitt, men interessen kom ikke før i 2016 for min del. Før det hadde jeg hadde vært på noen rideturer med mine søstre, forteller hun.

Will Kvikk sørget for interessen til Roland. Hesten fikk hun av bestefaren sin.

– Bestefar hadde ei avlshoppe på gården vår, så han var så snill at han ga meg og søstrene mine hver vår hest. Det var da jeg fikk Will Kvikk. Før det hadde jeg trent hesten til søsteren min mens hun var på backpacking. Det var inngangen min til travet, forteller hun.

Den syvårige vallaken har brukt lang tid på å få alt til å stemme, men den siste tiden har det begynte å løsne.

– Det er en utrolig snill hest som jeg har lært mye av. Han sliter litt med travet og har aldri helt fått det til å stemme. Det har vært mye smågalopp, og vi har prøvd flere ulike balanser. Den siste tiden har det virket som han begynner å komme i gang. Han begynner å bli noen år gammel, så tålmodighet har jeg hatt hvert fall, smiler Roland.

22-åringen tok lisensen i fjor for å få en større forståelse for kuskejobben.

– Jeg har aldri følt at jeg trenger eller vil ha lisensen, men så kom kurset og jeg fikk et ønske om å kjøre min egen hest. Det gjør det også lettere å forstå hva kuskene sier og mener, i tillegg ville jeg føle på det å kjøre løp. Det er veldig gøy, men også litt skummelt, smiler hun.

Torsdag skal Will Kvikk ut igjen på hjemmebane. Han ble treer sist, men nå ser det litt tøffere ut.

– Det er et veldig hardt løp og han er 20 meter for dårlig. Han overrasket meg veldig sist og det var første gang jeg har fått kjøre i maksfart i to runder uten galopp. Det var veldig opptur, og nå skal vi prøve en sprint for første gang. Jeg har ikke veldig forhåpninger, så vi får se hvordan det går. Sist satte vi på tyngre sko bak og vi har behandlet han en del, så jeg tror hvert fall det begynner å gå rette veien, konkluderer hun.

Samme løpsdag får hun låne Bjørli Prinsessa av Kristine Sørensen og Enok Antonsen. En hest hun aldri har kjørt tidligere.

– Men jeg har kjørt en del mot henne. Det blir veldig gøy å få kjøre henne. Løpet ser veldig hardt ut, men hun har vist at hun har form. Jeg håper vi kan være med å kjempe om teten, sier hun.

I samme løp kjører hun mot storesøster Andrea Roland.

– Vi unner hverandre å vinne, men det er selvfølgelig gøy å slå søsteren sin, smiler hun.

På grunn av økonomien blir det ingen jobb som stallansatt, men hun trives som hesteeier.

– Vi har også seks hester på gården, så det er nok å gjøre. Jeg kommer nok til å ha egen hest hele livet, avrunder hun.