Sørlandshoppe med suksess

Frekke Frida ble tredje i DNTs Hoppechampionat på Biri lørdag. For Rune Upsahl har ferden med fireårshoppa gitt mange høydepunkter, og han var glad over å se hoppa vise at hun duger også mot de beste.

– Jeg er veldig fornøyd, og det var alle i andelslaget. Ingen av eierne hadde faktisk mulighet til å være til stede på Biri, men det var god stemning i gruppechatten etter løpet. At Frida var blant de fremste var jeg ikke overrasket over, for jeg vet hun har det i seg, forteller han.

Topp-plasseringen gir også en viss trygghet inn mot høstens storløp. For det er ingen tvil om at det er Hoppederby som er årets hovedmål for hoppa trent av Johan Kringeland Eriksen.

– Slik jeg ser det er hun en av de som skal være med å kjempe i Hoppederby. Det er en veldig åpen, og veldig jevn, årgang i år, og Frida er god nok til å hevde seg hvis det stemmer. Det er dog kun det norske hoppederbyet som er aktuelt, for hun er ikke meldt i Sverige, fortsetter han.

Hoppa har alltid vist talent, men det har vært noen utfordringer underveis – mest av alt henne selv, for det er nemlig en god grunn til at hun heter Frekke Frida.

– Hun var tidlig fremme og var den første som gikk mønstringsløp i kullet. Så vi har hele tiden visst at hun kan. Men samtidig så er hun veldig spesiell, og navnet er for at vi bestemte at hun måtte ha et navn som reflekterte dette. Frekke Frida er ikke en hest for hvem som helst og har mange egne meninger. Når vi trente henne, for eksempel, så var det mye skjening i banen og slik. Vi satte henne til Johan Kringeland Eriksen for at hun skulle få trene med andre og da ble det bedre. Etter ti måneder tok vi henne tilbake. På den første treningsturen hos oss begynte hun med faktene sine igjen og da var det rett tilbake til Johan, smiler han.

For Upsahl, som har oppdrettet hoppa sammen med Oda Verdal, har suksessen vært ekstra spesiell siden Frekke Frida er den første egenoppdrettede hesten. I tillegg har duoen brukt hoppa som rekrutteringsverktøy for å få med flere i sporten.

– Det er klart det gjør det ekstra spesielt at vi har oppdrettet henne. Hun har for øvrig fått ei søster av året i Frekke Fia. Det er ikke noe frekt i oppførselen til hoppeføllet, men vi landet på å fortsette å bruke «Frekke» som oppdretternavn. Tanken var å selge henne, men slik som Frida holder på så er ikke det aktuelt. Vi skal beholde – og det blir nok et andelslag rundt den hoppa også. En person har allerede kjøpt seg inn. Andelslaget rundt Frida er ellers veldig sosialt og kjempetrivelig. Hun er delt opp i 16 andeler og har 14 forskjellige eiere, fra Flekkefjord til Risør – pluss en fra Rogaland. Så man kan definitivt kalle henne for ei sørlandshoppe, slår han fast.

For dem som gleder seg til å se hoppa i aksjon igjen blir det sannsynligvis ikke så lang ventetid.

– Det er ikke noe som er helt avgjort, men det er vel tenkt start på Bjerke 24. mai og så er det også veldig aktuelt med Vinvaras Æresløp på Bjerke i juni. Det blir spennende fremover nå, avslutter han.