– Jeg forventet ikke noe

 

Alle ønsker å vinne travløp. For Asbjørn Steen var det imidlertid stort og morsomt å så sin seksårige Rappelden spurte inn til tredjeplass i debuten på travparken forrige lørdag.

 

– Det var veldig moro. Han gikk til mål og travet fint, så dette var en veldig fin debut. Etter løpet vanket det også fine ord fra Vidar Hop, som kusket han. Vidar sa det var en godt forberedt hest, og det er veldig hyggelig å høre, forteller Steen.

 

Tankene før løpet var ikke spesielt positive. Steen var nemlig ikke helt fornøyd med Rappelden, som er sist avkom til eliteavlshoppa Rappeldi og dermed lillebror til Rappstjernen og Junifaks.

 

– Jeg varmet han før løp, og syntes han virket uinteressert. Men ja ja, tenkte jeg bare og hadde ikke noen forhåpninger. Han er jo urutinert og skjønner ennå ikke hva dette går ut på, så jeg forventet ikke noe.

 

Rappelden var ute i to mønstringsløp i 2019 (bilde) og prøvde seg i prøveløp januar 2021 før han endelig ble godkjent i desember i fjor. Fem måneder senere kom altså debuten. For Steen har det vært en lang reise som har krevd tålmodighet og en veldig god hjelper.

 

– Dotterud Teddy lager jo utrolig flotte hester, men avkommene hans er sent ute – selv om han kanskje har blitt tatt litt for forsiktig. Min ferd med han begynte med at jeg overtok hesten fra oppdretteren i fjor. I forhold til å få han til start må jeg bare takke Ernst Karlsen, som driver med alternativ behandling. Han har slitt litt med kroppen, men sprøyting hjalp ikke. Ernst har imidlertid jobbet med han i åtte uker nå, og har løst opp muskelknuter som har plaget og hindret han.

 

– Han har respondert veldig fint på akupunktur og behandlingen ellers.

 

Det er nok ikke mange, om noen, som hadde sagt noe på om han hadde gitt opp med en hest som har krevd så mye tålmodighet og innsats bare for å komme til start. For Steen er det imidlertid ikke drømmen om seire eller penger som driver han, tvert imot. For han er det selve hesten som er det viktigste. Eller kanskje nest viktigst, for fargen har også litt å si.

 

– Rød. Den må være rød, smiler han.

 

Du er åpenbart veldig tålmodig?

 

– Jo da, men det er å holde på med hest som er det koselige. Det har jo blitt noen år med hest, for jeg kjøpte min første hest for konfirmasjonspengene. Hun het Gransjenta og var ei datter til Granvar som ble kjøpt på markedet på Hillvåg. Det begynner å bli noen år siden – jeg blir 72 år, så da kan man selv regne ut hvor mange år siden det var, smiler han.

 

Det er dog ikke bare Steen som trives med Rappelden.

 

– Mitt barnebarn Mathea er den største fan. Hun har tatt ponnilisensen og storkoser seg. Hun er med på alt, som for øvrig familien også er. Vi stortrives alle med dette, avslutter han.