–  Har ikke landet ennå

Tom Atle Brobakken kunne juble over sin første trenerseier da Land Maria sjokkerte omtrent alle og vant på travparken forrige lørdag. Skjønt, det ble lite jubel.

– Jeg var helt lamslått da hun kontret ut Kap Svein og vant. Da gikk jeg bare rundt og visste ikke hva jeg skulle tro. Det var helt utrolig. Jeg har ikke landet ennå, men skal bare nyte det.

Før løpet var tanken, og håpet, å prøve litt siden hoppa sto alene på strek. Å vinne var imidlertid langt i overkant av hva Brobakken forventet seg.

– Jeg var like overrasket som alle andre. Da jeg snakket med Herman før løpet ble vi enige om at vi bare måtte prøve. Tanken min var at kunne hun 1.27, som jeg trodde var det hun kunne, så måtte hestene bakfra virkelig ta i for å hente henne. Så går hun bort og vinner på 1.25,5. Jeg gikk jo bare og ventet på at dem skulle komme bakfra og var godt fornøyd med premie. Men hun stoppet jo aldri. Inn på oppløpet var det hun og Kap Svein og jeg var kjempefornøyd med å være blant de to beste. Dette er jo uvirkelig, legger han til.

Så langt i år hadde det blitt en sjetteplass på fem starter før lørdagens seier. Brobakken har ingen forklaring på forvandlingen.

– Jeg har kjørt noen løp i år og tenkt å kjøre henne i form. Det kom helt ut av det blå, men jeg lurer på om å starte jevnlig bare har gitt toppform. Jeg er for øvrig veldig glad for Land Marias vegne. Hun kan, det vet jeg fra hjemme i trening. Det er gøy at hun fikk vist alle andre det også, understreker han.

At hoppa sto alene på strek og fikk gå i tet hele veien var også en faktor.

– Det var nok veldig fint for henne å være i tet. Det er hun ikke vant til, og dessuten er hun ei veldig sosial hoppe. Alt for sosial, egentlig. Hun er rar sånn, for hun vil løpe sammen med de andre. Rennesvik fortalte meg etter et løp forleden at da han prøvde å sende henne i angrep så holdt hun igjen. Hun vil vel ikke stikke av fra vennene sine, småhumrer han.

Han kjøpte Land Maria for fire år siden, og hoppa er den første han selv har trent. Triumfen er faktisk Brobakkens første trenerseier.

– Jeg er oppvokst med hest, men da brukshest. Samboeren min har imidlertid holdt på med trav og hadde en hest som vant noen løp. Da ble jeg bitt av basillen – så det er hun som har lurt meg med, sier han og ler.

– Jeg kjøpte Land Maria for fire år siden fra hennes oppdretter. Da hadde jeg kikket lenge etter en hest. Det var imidlertid ingen som jeg virkelig følte for – før jeg så denne hoppa da. Hun var utrolig flott og jeg falt skikkelig for henne. Det er min eneste hest og seieren var også min første trenerseier, legger han til.

Man kunne kanskje tro at så fire år med starter uten seier gjorde han motløs, men nei: Brobakken elsker travet.

– Trav er gørrgøy uansett. I hvert fall så lenge vi får premie. Jeg skal ærlig innrømme at å være den første utenfor premiene ikke er så morsomt, men jeg stortrives med hestene og travsporten, avslutter han.