– En veldig sær hest

Alm Jakken har ikke vunnet løp siden 2020, men har vært blant de tre beste i alle sine tre løp så langt i år. Lørdag starter den niårige vallaken på travparken i jakt på seier. Trener Monica Christiansen konstaterer at hesten kommer til oppgaven i god form og skikk. Det har ikke alltid vært slik de siste årene.

– Han er i veldig god form. Det er veldig hyggelig, for vi har slitt mye med han de siste årene. Han har egentlig ikke fungert etter 2020. I den andre starten i 2021 satte han rekorden sin. Litt senere ble han påkjørt i ett løp 2021 og etter det har han vært mye syk. Det har bare ikke stemt i en god stund, og man blir jo litt motløs av sånt. Men i år er vi veldig fornøyd med han, forteller hun.

Litt av omslaget foran årets sesong skyldes faktisk en av lørdagens konkurrenter. To spor utenfor Alm Jakken står nemlig Kaptein Sabeltann, hestens nye kamerat.

– Nytt av året er han har en treningskompis. Tidligere gikk han med ei hoppe som bestemte alt. Nå trener han og går på utegang sammen med Kaptein Sabeltann og en ponni. Og det er Alm Jakken som bestemmer. Han er ingen sjefete hest, men har tatt lederrollen, fortsetter hun.

Med en treningskompis kommer også litt endring på selve treningen.

– Selv om vi ikke har endret på så mye i treningen så har vi begynt å ri galoppintervaller på han. Vi har fine treningsveier og det ser ut til å fungere veldig bra, legger hun til.

En ting som ikke har endret seg er Alm Jakken. Niåringen er spesiell liten skrue.

– Han må ha det sånn som han vil ha det, ellers går han sur. Det er en veldig sær hest. Hjemme har han litt fakter, men dem kommer aller mest ut i løp. Han vil gjerne være en del av flokken og kommer gjerne bort til deg, men han er ikke en kosegutt. Børsting og dulling liker han for eksempel ikke – men det passer meg helt greit, småler hun.

Og i løp?

– Der er han enda mer bestemt. Hvis man snakker for mye til han på oppløpet, for eksempel, så stopper han. Det skal han ikke ha noe av. I løpene kan han heller ikke ligge i tet. Han synes det er gøy med en gang han kommer foran, men så mister han motivasjonen. Alm Jakken må jage bakfra, avslutter hun.