Moren viste veien

For Mariell Topland Vereide var veien tidlig lagt med en travinteressert mor.

– Mamma har alltid drevet med trav og det ble naturlig at hun dro meg med på det samme. Hun har ikke hatt egen hest, men har jobbet på trenerstaller og er nå plassjef på Sørlandet og driver aktivitetsstallen på banen. For min del fikk jeg interessen for fullt etter at jeg var mye på travskolen. Når jeg var 11 år fikk jeg min første ponni, forteller hun.

Ved siden av treningen av sin egen Sebbetåas Fred hjelper hun til på stallen til Johan Kringeland Eriksen. Der har hun én passhest.

– Det er via mamma det ble sånn. Hun kjenner han, og jeg endte opp med å flytte Fred dit. Dermed endte jeg opp med å hjelpe til. Jeg er der hver dag for å stelle med Frøken Oline, og ved siden av jobber jeg hver tredje helg. Johan har hjulpet meg med hest til lisenskurs og lært meg mye om teknikk, forteller hun.

 

Duoen er på sitt fjerde år sammen.

– Mamma valgte ut Fred og jeg visste ikke om det før jeg fikk han i bursdagsgave. Jeg har hatt han siden begynnelsen og gjort alt med innkjøringen selv. Det gjør det ekstra morsomt. Underveis har det vært utfordrende med mye galopp, men det begynner å komme seg, forteller hun.

 

Topland Vereide fikk spørsmål om å passe Felix III for Thea Sundtjønn i påskeferien. Som takk fikk hun oppsitt under påsketravet på Klosterskogen.

– Thea er på vei til Gran Canaria og spurte om jeg ville passe han. Dermed var jeg heldig å få kjøre et løp. Det er et av de største løpene jeg har kjørt, så det blir spennende, konstaterer hun.

Vallaken møter ponnier som L.A. Knock Out og Pros Maserati, og Topland Vereide legger ikke lista så høyt.

– Det er tøff konkurranse, så målet er å ikke bli disket og forsøke å henge med så godt vi kan, sier hun.

16-åringen har kjørt ponniløp siden 2016 og skaffet seg erfaring. Nå er hun klar for å bryne seg bak de store hestene.

– Jeg har lyst til å kjøre ungdomsløp når jeg får muligheten. Lisensen er i boks, så jeg leter bare etter løp og en fin hest, smiler hun.