– Jeg er nok ganske tålmodig

 

Det har vært en tålmodighetsprøve av en annen verden, men nå er endelig Kile Faksen godkjent for løp. Kvinesdalhesten har ikke startet i det hele tatt så langt i sine ti første leveår. Tirsdag gikk imidlertid hesten godkjent prøveløp.

 

– Det har jo alltid vært noe og han mister jo sko bare han ser at han skal trene. Men bank i bordet, altså, har han holdt disse på noen dager nå, småler Monica Odderstøl.

 

Hun er både eier, trener og oppdretter av vallaken. Som unghest var hesten i rute som å starte relativt tidlig.

 

– Det er rart med det. Jeg har jo hatt han siden han var født. Alt så greit ut og vi var med på Til Start-programmet. Han var litt utfordrende, for han var mer høyt enn lavt, det var jo en hingst. Jeg ville kastrere, men så ble han halt. De trodde han hadde en seneskade. Da ble han satt på boks, men det han tålte han ikke. Så da ble det kastrering i tillegg, da. Der mistet vi mye tid hvor vi ikke fikk trent. Senere viste det seg at det ikke var seneskade, men en hovbyll, minnes hun.

 

Nye utfordringer sto imidlertid i kø.

 

– Etter kastrasjon ble han som et lam. Det var som å slå av en bryter. Vi begynte opptreningen igjen og jeg trodde vi skulle komme til start. Så tro han på en spiker i bakfoten. Sånn har det vært. Da vi endelig kunne begynne å trene var han fem år. Jeg må innrømme jeg mistet litt motet. Da han var fem skulle vi kjøre prøveløp med han. Jeg ville bare ta en hurtigkjøring med han før prøveløpet, men den dagen begynte han da å hoste. Og han mister jo sko bare han ser at han skal trene, fortsetter hun.

 

Odderstøl medgir at hun er relativt tålmodig. Samtidig har hesten vært i aktivitet og gjort andre ting enn trav også.

 

– Jeg er nok ganske tålmodig, ja. Det er flere som har sagt de ville gitt opp. Men trav er jo bare en hobby som er gøy. Kile Faksen er også en flott hest. Han har jo blitt brukt. Vi vant blant annet vært med litt på baneridning og distanseritt, og han har ridd to fem-miler. Det er en allsidig kaldblods. Jeg har imidlertid alltid hatt som et mål i bakhodet at han skal komme til start, påpeker hun.

 

Selv om Kile Faksen var tidlig i gang, så har hesten imidlertid trengt tid.

 

– Det er jo en linjetraver, så han har slitt litt med balansen i lengre tid. Det er først de to siste årene han har lagt seg skikkelig til og fått travet til å stemme. Han har vel forstått det og blitt moden i hodet med årene. Han gikk jo prøveløp i fjor også, men det kommer alltid noe i veien da, understreker hun.

 

Prøveløpet jogget vallaken 1.38,2 med Natalie Pedersen i sulkyen (bildet). Dermed er det – forhåpentligvis – snart klart for nye opptredener i banen både for hest og eier.

 

– Planen er faktisk å melde han til prøveløp så jeg selv kan beholde min egen lisens. I tillegg har jeg sett meg ut et løp på Forus hvor han endelig kan debutere, avslutter hun.