– Dette er helt uvirkelig

Det ble en spesiell kjøring på travparken mandag med flere lokale høydepunkt, både sportslige og følelsesmessige.

Jubelen sto i taket hos paret Silje Birkeland og Kristian Sjo Paulsen da deres Bellfire endelig brøt nullen i sin 22. Start – men ikke med en gang seieren var klar.

– Jeg ser aldri på selve løpet. Det klarer jeg ikke, og jeg har aldri sett henne live verken i løp eller oppvarming. Da venter jeg i bilen, og så kommer jeg ut når hestene kommer ut av banen. Kristian hadde med seg en pose av banen så jeg tenkte at det sikkert var en trøstepremie. Da Kristian fortalte at hun vant trodde jeg han tullet. Jeg tror jeg spurte Kristian minst ti ganger om det var sant. Vi begge var vel smått sjokkert over at hun vant. Dette er helt uvirkelig. Etter hvert ble det da også både hyling, skriking og grining, ler Silje Birkeland.

Fireårshoppa har mange ganger gått mot de beste i årgangen. Hun har den litt spesielle rekorden å bli nummer fem i kvalifiseringene til hoppekriteriet, hoppederby og også Märthaløpet. I hele 17 av sine 22 starter har hoppa også endt blant de fem beste. Som i mange av sine løp fikk ikke Bellfire noe gratis i løpet og måtte gjøre alt selv.

Fra sjuendesporet havnet Frolandshoppa i fjerde par utvendig fra start. 700 meter fra mål ble hun sendt av gårde i tredjespor. Der toget Bellfire ufortrødent på og kom ned i dødens  midt i den siste svingen. Da var det fremdeles noen lengder frem til Hansen Halbak. Nedover oppløpet spiste fireårshoppa inn forspranget steg for steg, og i mål var Revenue-dattera en halv lengde foran.

– Bellfire havner ofte litt bak, men leverer alltid gode avslutninger. Det er jo derfor hun gjør det så bra, for hun har alltid en god avslutning. Det så man også i seierløpet. Hun tar i med hver eneste muskel i kroppen og vil virkelig vinne på oppløpet. Dalen har kjørt noen løp i det siste og gjort en veldig god jobb. Han er flink og tørr å gutse med henne, fortsetter hun.

Et like stort høydepunkt kom i et kaldblodsløp hvor Ringlilja sto på strek og så ut til å lede hele veien. I kampens hete galopperte imidlertid Setesdalshoppa på oppløpet. Da kunne Kaptein Sabeltann krysse mållinjen for første gang på veldig, veldig lenge. Man må nemlig helt tilbake til 24. mars 2013. Da vant Kaptein Sabeltann sist løp – kanskje ikke så rart hesten sto til over 16 ganger pengene i vinnerspillet?

– Han var imponerende i dag. Vi kom fint på det og han var bedre aksjonsmessig kontra tidligere. Jeg trodde Åsbjørn hadde kontrollen på det. Heldigvis, for vår del, feilet han men det er jo kjipt for han, sa vinnerkusk Per Vetle Kals etter løpet.

Sportslig var nok Kleppbest og Lesja Odin den største beholdningene. Frolandshesten Kleppbest galopperte fra start, men reparerte mesterlig til årets fjerde seier. Vidar Tjomsland sa etter løpet at hesten ikke er i toppform. Den dagen Tekno Odin-sønnen er i toppform – og holder seg til trav – skal konkurrentene virkelig få noe å tenke på… Tjomsland fikk også gleden av å sette seg opp bak Lesja Odin, som dro feltet i fillebiter på sluttrunden og tok en overlegen seier. Det var hestens 31. seier i den 36. starten og kom i den andre starten etter comeback fra et 15 måneder langt sykefravær.

En stor dag var det også for Vilde Abusdal som fikk se R.B. Odd vinne etter å ha gått seirende ut av en tøff oppløpsduell med Lykkje Pelle og Jeger. Forrige seier kom i slutten av november for to år siden. Siden det har det vært nesten flere ganger, men på mandag satt det endelig for femåringen. Som en fin bonus for Abusdal gikk hennes Velten Roncalli godkjent prøveløp i sitt første løp på 15 måneder.

De øvrige løpene ble vunnet av Lars Anvar Kolle, som styrte Faramineux inn til seier i kveldens siste løp, samt Frode Hamre, som kusket stallhestene Broadway Don og Caruso inn til seire.