– Nå skal vi bare suge på karamellen så lenge vi kan

 

Sent mandag ettermiddag kom Gustav Larsen hjem fra nok en langtur, og denne gangen var snakk om en ekstra lang tur. Den dyktige hestekaren fra Lindesnes hadde nemlig tatt med seg Grislefaksen G.L. til Nordisk Mesterskap i Åbo, Finland, og kom hjem med en flott andreplass.

 

– Det var en stor tur og en fantastisk opplevelse. Alt var veldig godt tilrettelagt og vi ble ivaretatt på beste måte av arrangørene. Jeg drar gjerne tilbake hvis jeg har god nok hest, skryter han.

 

Larsen liker å reise og er flittig gjest på svenske baner. En tur til Finland var imidlertid ikke noe han hadde tenkt på.

 

– Vi ble invitert rett etter at han vant på Färjestad. Jeg skjønte jo egentlig ingenting, men dem var imidlertid så imponert av det løpet han gjorde der. Ok, så begynte jeg å tenke jeg skulle ta den turen. Nordisk Mesterskap høres jo også veldig forlokkende ut, og da ble det slik at vi reiste. Han er jo heldigvis en fantastisk hest å reise med, forklarer han.

 

Selve løpet ble imidlertid ikke helt som han hadde sett for seg.

 

– Han fikk det ikke servert, nei. Det var ikke mye om å gjøre at han galopperte på startsiden, for han gikk noen som galopperte rett foran han. Da var han nesten over i galopp selv også. Der røyk håpet om en god start. Jeg ville jo gjerne ha rygg på favoritten, men istedenfor var han en av de siste fra start. På sisterunden var han i tredjespor hele tiden, med unntak av inn i den siste svingen. Da var han ute i fjerdespor. Han gikk for full maskin til mål, men det ble for langt frem til vinneren, fortsetter han.

 

Andreplassen på 1.23,7 var imidlertid råsterk, noe finnene også ga uttrykk for.

 

– Kusken, Hannu Torvinen, var imponert. Han var rett og slett lyrisk etter løpet. Da sa han også at han bare kjørte på sikkerhet på slutten fordi det ble for langt frem. Han så at det ikke kom til å gå og dro aldri skylappene. Hesten gjorde et kjempeløp. Han går jo så ofte i sporene, men samtidig så er han jo en type som tåler det, understreker han.

 

15 starter så langt i 2022 har gitt fire seire, tre andre- og tre tredjeplasser, og over 600.000 innkjørt. Forskjellen fra ett år siden er enorm.

 

– Året har vært fantastisk. Det er vel snart ett år siden vi behandlet gaffelbåndsskaden, og så begynte vi å trene i desember. Han har gradvis bare blitt bedre og bedre. Det er egentlig bare tilfeldig at jeg fikk han hjem, men Mjølnerød ville at jeg skulle ta han tilbake så han ikke skulle bli ødelagt. Nå ser det jo perfekt ut. Vi har scannet han opp et par ganger for sikkerhets skyld og det er ingen antydning til noe som helst, påpeker han.

 

I løpet av året har hesten fra å være en relativt god divisjonshest til å gå opp i eliten. Selv om grunnlaget og CV-en er begrenset sammenlignet med flere i eliten, klarer selv ikke en pessimist å snakke bort en tredjeplass i NM og en andreplass i Nordisk Mesterskap. I fjor vinter handlet det bare om opptrening etter skade, men nå kan Grislefaksen G.L. få en god treningsvinter og komme ut enda bedre neste sesong. Larsen har dog ikke noen store langsiktige vyer eller planer, og tenker bare å fortsette med det som allerede fungerer så bra. Å prøve å fokusere mer på sprint er for eksempel ikke noe som i utgangspunktet frister med den råsterke hesten – men …

 

– Jeg vet ikke om jeg er så giret på å kjøre sprintløpene med han. Det er krevende og han går så godt på de andre distansene. Grislefaksen G.L. er uansett en hest med veldig stor hurtighet. Blir han imidlertid god nok så frister selvfølgelig et sprintløp som Elitkampen på Solvalla, det må jeg innrømme. Nei, det blir spennende å se hvordan han utvikler seg. Akkurat nå skal vi bare suge på karamellen så lenge vi kan, avslutter han.