Tilbake etter to og et halvt år

 

I det femte løpet på travparken lørdag får publikum et gjensyn med niårige Grace Yoga. Hoppa var sist til start 29. februar 2020 – to uker før de første tiltakene mot korona i Norge ble annonsert. Etter et langt fravær gikk hoppa prøveløp på travparken 22. juli, før hun nå er klar for sitt første ordinære løp på mer enn to og et halvt år. Eier og trener  Helene G. Forberg har dog ingen store forhåpninger foran comebackløpet.

 

– Jeg prøver henne i et løp for å se hvordan det fungerer. Hun skal få et løp i kroppen, men er egentlig kun meldt for å se om hun har lyst, understreker eierinnen.

 

I prøveløpet så det i hvert fall fint ut. Da jogget hun greit 1.20,3, og siden har man trent på hjemme i nesten to måneder.

 

– Hun var helt grei i prøveløpet, men jeg syntes ikke hun var klar for løp ennå. Vi har trent litt på og det ser fint ut, men jeg vet jo ikke hvordan det kommer til å bli i løp nå, fortsetter Forberg.

 

At det ble et langt fravær og at den nå ni år gamle hoppa skulle tilbake i banen har begge vært planlagt.

 

– Det har alltid vært planen å sette henne opp for løp igjen. Grunnen til at hun ikke startet på lang tid er at hun var drektig og fikk føll i fjor. Jeg ville at hun skulle få en skikkelig pause, og da passet det fint å bedekke henne. Hun slet også litt med noen småting før. Jeg tenkte at hvis hun fikk en lengre pause uten trening og løp, så kunne naturen selv få god tid til å korrigere eventuelle problemer. Om det faktisk var noe galt vet jeg ikke, men jeg er godt fornøyd med ting nå. Hun er seg selv lik, men jeg synes at hun har blitt en enda finere hest å se på, påpeker hun.

 

Som en bonus har Forberg fått enda et unghestprosjekt å pusle med.

 

– Ja, nå har jeg en veldig fin åring som jeg har temt og kjørt inn. Åringen ser veldig fin ut, og den skal jeg beholde. På grunn av jobb satte jeg den bort i august for siste del av temming og innkjøring. Når den kommer tilbake til meg begynner opptreningen gradvis, legger hun til.

 

Hun er i ferd med å komme i mål med et annet unghestprosjekt. I begynnelsen av august var nemlig fireårige Forbergs Jenta ut i prøveløp for aller først gang, to år etter at dattera til Argr G. og Komnes Lydia var ute i mønstringsløp. Det endte med godkjent prøveløp et tålmodig arbeid over lang tid.

 

– Jeg har gjort alt selv med henne. Det har tatt sin tid, for det er ikke ei lita frøken. Hun har trengt tid. Hun vokser og jeg jobber mye, så da går dagene uansett fort. Nå har hun imidlertid fått mye tid på seg og jeg synes det begynner å se fint ut med henne, forklarer hun.

 

Å balansere jobb med flere egne hester kan være en utfordring. Forberg har imidlertid god hjelp.

 

– Min søster Liv Adele er med på stell og rengjøring, men selve treningen jeg tar meg av. Der har jeg imidlertid ei venninne, Mette Paulsen, som er her fast tre dager i uka. Jeg setter veldig pris på hjelpen til begge to, påpeker hun avslutningsvis.

 

Foto: Helene G. Forberg og Grace Yoga i prøveløp.