– Det var veldig kjipt

Neste uke er det kvalifisering til kriterium og derby på Bjerke. Gjersdølingen Per Vetle Kals har et håp om å komme seg til finale i sitt første hele år som travtrener.

Han har hatt et meget godt år, og allerede i august har han både flere seire og mer innkjørt enn noen ganger før – og det på langt færre starter enn tidligere. Dette har blitt lagt godt merke til, og i juli fikk han fireårige Mighty Boy inn på stallen for å slipe han til Derby.

– Det er en veldig trivelig hest. Han kom hit i god form. Det er ikke så mye man får gjort på kort tid, men vi har prøvd å forbedre noen småting her og der, forteller Kals.

Sportrekningen var imidlertid ikke på Kals’ side. Åttendesporet til Mighty Boy var kanskje det verste som hesten kunne få.

– Det var veldig kjipt, meg jeg får ikke gjort noe med det. Det er uansett veldig gode hester mot, så han må være på sitt absolutt beste. Åttendespor betyr at forutsetningene blir helt annerledes. Det er synd med det sporet, for han er så startrask. Nå må han enten knalle til direkte eller gjøre mye på slutten, påpeker han.

Kals tror imidlertid ikke toget har gått bare fordi sporet ble som det ble.

– Det er ikke utenkelig at han går videre, men det er noen utfordringer. Sporet er ett, og det er også et spørsmål med stayerevnen. Mighty Boy har faktisk aldri gått langløp i sitt liv før dette. Men, han var såpass bra på Jarlsberg at jeg ikke føler dette er helt umulig, understreker han.

En hest som traff med sporet, var Hauan Stjerna. Kals er fast kusk på hoppa som trenes av Tor-Martin Moe. Etter tre starter uten suksess i fjor, har fireårshoppa blomstret i år. Nå håper Gjerstad-duoen på at hoppa, som har fire seire på de siste fem startene, skal kvalifisere seg til hoppederby. Fra et fint førstespor har Kals taktikken klar.

– Sporet er jeg fornøyd med. Det er veldig fint om vi kan komme foran. Det er noen raske på utsiden, men her må jeg prøve på direkten, understreker han.

Han er klar på at det har vært et langt lerret å bleke med Wik Stjernen-dattera.

– Hun trøblet i hele fjorårssesongen, men nå nærmer hun seg de beste i årgangen. I fjor var hun veldig uferdig. Hun slet med magesår og det skapte mange problemer. I tillegg var det en utfordring å finne rett balanse. Nå ser det bra ut. Hun kan galoppere, men jeg håper og tror at hun kan gjøre et feilfritt løp. Her slår vi underfra, men jeg tror det er mulig å komme til finale, avslutter han.

 

 

 

Foto: Mighty Boy og Per Vetle Kals i ledelsen på travparken med Maquavit E. utvendig.