Store endringer i banen

– Det kommer til å bli Norges beste underlag å kjøre på, sier hjemmetrener Geir Mikkelsen om det nye toppdekket på Sørlandets travpark.

De siste ukene har banen vært i fokus. Nå er det tatt grep som skal gjøre banen bedre for trening og konkurranser.

– Alle baner har jo en slitasje over tid. Hesten og traktorens slådd knuser den grove massen. Da blir det finere og finere masse igjen. Den kan ikke brukes til noe. Banen har kjørt bort flere lass med dette fine stoffet. Det de så har gjort, er å tilføre ny spesiell masse, for å sette sammen et skikkelig toppdekke, forteller hjemmetrener Mikkelsen.

Ved første øyekast kan det se ut som om det er kjørt på sand. Det er det ikke.

– Nei, det er ikke sand, det er en spesiell naturgrus. Det er tatt ut av et fjell som ikke har den vanlige fargen. Samtidig er den knust på en måte som gir den egenskaper vi trenger her. Den binder den fine massen og gir et skikkelig bra toppdekke, forklarer han.

Hjemmetreneren sier underlaget nå blir til det beste for hestebeina.

– Du kjenner en vanvittig forskjell. Du ser og hører det når hestene kommer springende og det er skikkelig bra, sier han.

Trener Øystein Tjomsland er enig.

– Banen ble høvlet ned og da kom mye gammel masse frem. Banemester Willy Erga er leid inn for å hjelpe her nede og han har god erfaring med å blande inn grovere materiale i slik fin masse. Det er det de har gjort. Det gjør at banen absorberer vann bedre og holder på fuktigheten. Nå er det et optimalt feste i banen og den er blitt veldig skånsom for hestebeina, sier han.

Tjomsland ser også en annen fordel.

– Jeg tror vi nå får en bane som tåler mye nedbør og blir lettere å holde, legger han til.