15-årige Gerifaks har vært en utrettelig sliter helt fra han debuterte som treåring i 2010. Nå er det imidlertid snart slutt – starten på travparken i kvalifiseringen til Sørlandscupen på lørdag blir vallakens nest siste.

 

– Han har ikke gått så veldig mange løp, for han går på beite hjemme hver sommer. På høsten trener vi han opp igjen, og så går han løp på vinteren. Slik har vi alltid gjort det, og det blir slik i år også. Derfor blir starten lørdag den hest siste. Han er jo allerede kvalifisert til finalen 20. mai også, og etter det er det slutt for hans del. Vi kommer ikke til å trene han opp igjen til høsten, forteller Åshild Lund Gran.

 

Hun forventer ikke at familiehesten avslutter karrieren med topplassering.

 

– Det er andre som er klart sterkere enn han, men hvis han hadde fått med seg premie på slutten av karrieren så hadde det vært veldig fint, påpeker hun.

 

Hun er oppdretter og eier, og har gjort alt med Järvsöfakssønnen. Det har vært en morsom reise med hesten – og hun er klar på at reisen ikke er over selv om hesten slutter å gå løp.

 

– Det har jo vært en veldig fin hobby hele veien. Jeg fikk han jo før barna kom så det er jo en hest jeg er veldig knyttet til. Han har alltid vært der som en kosehest, og er også en veldig fin ridehest, fortsetter hun.

 

Dette i tillegg til å være hennes travhest. Karrieren på travovalene var begrenset, før det plutselig løsnet i 2018. Da var hesten 11 år.

 

– Det tok sin tid før han begynte å vinne, men det skjedde noe når vi snudde fremskoene. Da ble det mye bedre. Samtidig så er han en luring, for han kaster seg litt for lett over i galopp. Akkurat dette med luring er vel noe som kjennetegner han. Det er en smart hest, og hjemme finner han de smutthullene som går an. Han bruker for eksempel ikke mer krefter enn han må. Når jeg kjører alene med han trenger jeg vel nesten ikke holde tømmene, for han er en bedagelig type. Hvis jeg kjører sammen med noen andre, så tar han plutselig i skikkelig, smiler hun.

 

Bedagelig eller ei, kjøreturene på hjemmebane er likevel et høydepunkt.

 

– Den beste opplevelsen i travet er nok treningsturene hjemme, samt å bare kose og stelle med han til hverdags. Nå som travkarrieren hans snart er ferdig så er det alltid fristende med ny travhest, men vi skal imidlertid kose oss litt mer med Gerifaks først. Han har forhåpentligvis mange år igjen, avslutter hun.