Med kvikke steg til seier

Det ble en favorittpreget dag på travparken fredag. Overraskelsen kom i Sørlandsløpet for varmblodshester, hvor Per Vetle Kals tok en flott seier med Quickstep O.

Spillerne hadde på forhånd begrenset tro på hesten, som sto til over 30 ganger i pengene. Heller ikke Kals forventet så mye først start.

– Jeg hadde vel ingen seierstro på forhånd. Flere av de andre var normalt sett for gode, men så feilet jo favoritten, mens det tøffe tempoet kostet for mye for dem der fremme. Det koster, det tempoet der. Da fikk vi muligheten, og det gjelder å gripe sjansene man får, forteller Kals.

500 meter fra mål så Quickstep O ikke ut som noen vinner. Hesten satt hermetisk innestengt i det lengste, før åpningen kom i siste sving.

– Det løste seg veldig fint i den siste svingen. Skal man vinne et slikt løp, så må man ha litt tur – og det hadde vi, påpeker en ydmyk gjersdøl.

Han likte godt å være den første kuskevinneren av Sørlandsløpet.

– Det var absolutt morsomt og Sørlandsløpet er et flott tiltak. Jeg håper de beholder dette løpet, for de fikk samlet veldig mange gode hester, skryter han.

Slik gikk løpene:

I det første løpet presenterte Øystein Tjomsland en ny, spennende treåring i Moe Odin-sønnen Uberg Amor. Spang Golli tok først teten, men Øystein Tjomsland kjørte tidlig lillebroren til Troll Svenn til tet. Kalisi H.R. lå i dødens med Neslands Gnist bak seg. Uberg Amor økte farten suksessivt, men passeringen 1.38 første 500 og 1.34 første 1000.  I siste sving fikk treåringen noen lengder ned til feltet. Neslands Gnist satte inn et farlig angrep i svingen, men Tjomsland kjørte på sikkerhet og vant løpet med litt mindre enn en halv lengde.

Det ble mer Tjomsland i neste løpet. Ringlilja stakk til tet og åpnet første 500 på 1.26,5. Kort tid etter kom Øystein Tjomsland fremover med Brenne Blink. Ringlilja var imidlertid ikke interessert i å slippe fra seg ledelsen, og da la Tjomsland seg inn i lederryggen. 700 meter igjen ble Brenne Blink lagt ut i angrep. Ned siste bortre langside var det en skikkelig fartsduell mellom de to fremste. Kvinesdalhoppa Ringlilja forsvarte seg med nebb og klær, men midtveis i siste sving gled Brenne Blink forbi og dro unna til en overbevisende seier.

Sist Born In Bergen gjestet travparken klarte han ikke å komme seg forbi Letsgo Soa. Det ville ikke Åsbjørn Tengsareid ha noe av, og kjørte rett til tet med den talentfulle treåringen. Vel i tet hadde den flotte unghest full kontroll. Nettopp Letsgo Soa havnet i dødens med Quality Diva bak seg. Disse to ble også de farligste konkurrentene, men seieren var aldri i fare, for på oppløpet gled Born In Bergen unna til en trelengders seier.

Cadiz tok ledelsen i det fjerde løpet, Sørlandsløpet for varmblodshester. Flere hester slet litt med travet i første sving. Det gjorde ikke Poetry In Motion og Delicious Me, som lå på rekke bak lederen. 1100 meter igjen la Poetry In Motion seg ut i dødens, med Delicious Me, Esti Ronai og Quickstep O bak seg. Ut på siste bortre langside satte favoritten Amon Wise As fart via sporene og fikk med seg Andy Nibs. Midt i siste sving trykket Poetry In Motion knallhardt på favoritten, mens Amon Wise As slo på en umotivert galopp. Samtidig fikk også Per Vetle Kals tråklet seg fri med Quickstep O og gikk umiddelbart til angrep i tredjespor. Ekvipasjen bare skylte forbi de andre og var foran tidlig på oppløpet. Seieren ble like overbevisende som den var overraskende. Fra de bakre rekker spurtet Myamazingdream strålende til andreplass foran Delicious Me.

Det ble offensiv kjøring fra start i det femte løpet. Kinda Like’em kjørte seg til tet, men slapp til Lookslikeabank, som igjen slapp til Little Patrick ved passering 500 meter. Når kruttrøyken senket seg var N.O. Boy i dødens med Marron bak seg. Ut på siste bortre langside satte Nils Olav Holm inn et knallhardt trykk på lederen med N.O. Boy. Farten var så stor at hesten bakfra hadde mer enn nok med å holde følge. I siste sving koblet N.O. Boy skikkelig grep på lederen, og hesten bare sprintet unna til overbevisende seier.

Sørlandsløpet for kaldblodshester ble en styrkedemonstrasjon av Honannas Trolljeger. Rinde Thorvald dro til tet og holdt et høyt tempo. Første 500 gikk på 1.25,5, og da hadde lederen noen lengder ned til Homme Alcor og Vital Vinter. Første 1000 gikk på 1.26,5, og da kom Trø Ennius opp i rygg med Honannas Trolljeger utenfor seg. Kort tid etter angrep også Glans Tider, men galopperte nesten umiddelbart og var ute av dansen. Der fremme hadde Rinde Thorvald og Honannas Trolljeger fått stort forsprang. Honannas Trolljeger hvilte litt i lederryggen, men midt i siste sving la hesten ut i angrep og da var det full fart. Seiersmarginen ble til slutt på mange lengder. Rinde Thorvald ble sliten etter sitt eget tøffe opplegg, mens Glans Tider spurtet strålende til andreplass.

Det ble mer Tengsareid i dagens siste løp. Le Rapide dro til tet, men slapp til Goldstile ut av den første svingen. Det var en luftig åpning med 1.10,5 første 500. Glazier’s Vici var uheldig og havnet i dødens, med Skylander Hill bak seg. Der fremme fikk Goldstile og Tom Erik Solberg dempe mye. 800 meter igjen begynte Glazier’s Vici å flytte på beina etter å ha ligget i tilbaketrukket dødens, men kom ikke å komme helt opp på siden av Goldstile før på oppløpet. I siste sving kom Red Shankly R.S. i et farlig angrep via tredjespor. Hesten så ut som en mulig vinner ut av siste sving, men futten ebbet ut av angrepet og det ble bare en tredjeplass. Der fremme var det en duell mellom Goldstile og Glazier’s Vici. Sistnevnte kjempet inn lederen nedover oppløpet og fikk så vidt kastet seg foran til en imponerende seier.