En optimist på Vestfoldtur

 

Harry Tharaldsen synes trav er like moro nå som for 50 år siden. Han husker ennå den første hesten, ei hoppe som han og pappa Thorleif startet med i en del lokalkjøringer rundt om på Sørlandet.

– Min far kjøpte hest når jeg var liten. Hun het Øyestad Jenta, og min far kjøpte henne fra noen som het Aurebekk i Kristiansand. Jeg husker hun fikk pokal på lokalkjøringene i Grimstad, som Sørlandets raskeste treårshest. Det var stort. og det ble litt sølvtøy og pokaler fra lokalkjøringer med henne, erindrer han.

Det er dette sosiale familieaspektet ved travsporten som Tharaldsen viderefører i sin familie. Hans to døtre har vært med hele tiden, noe han setter veldig pris på.

– Jeg er så heldig at jeg har familien med på dette. Eldstedattera Lillian har flyttet ut og er ofte opptatt med egne barn, men var hele tiden med før. Anja bor fremdeles hjemme og er en fantastisk hjelp. Hun styrer og steller, er veldig dyktig og er veldig god å ha henne når jeg sliter med å finne tid, forteller han.

Det er da også nok å gjøre. Der hvor mange har en eller to hester, har den glade amatøren fire hester i egen trening som han og dattera Anja tar seg av. En av disse er Lille Odin. Den nå 12-årige vallaken havnet hos Tharaldsen da den forrige eieren døde, og da var hesten ikke noen unghest lenger. Lille Odin debuterte sågar ikke før han var åtte år. Sent, men godt, for Lille Odin vant i debuten. Under fire år senere har det blitt 4 seire, 18 trippelplasseringer og litt over 240.000 for den svarte kaldblodshesten.

Denne utviklingen og disse resultatene er ingen tilfeldighet, for Tharaldsen og døtrene har gang på gang bevist at de kan dette med å trene og utvikle fine hester.

– Det har jo blitt noen fine hester opp gjennom årene. O.M.X. Twenty, Candy King og nå Lille Odin er blant dem som har gjort det bra de siste årene. Men, det er ikke alle hester som det lykkes med da, påpeker han.

En det ser ut til å lykkes med, er den kommende starthesten Muscle Love. Hesten ble tidlig kjøpt inn, og familien har siden gjort alt med den fireårige vallaken.

– Muscle Love ble kjøpt når han var seks måneder, og vi har trent og gjort alt med han. Han fungerer fint og har en spennende stamme. Vi begynte å trene tidlig som åring, men han trengte litt tid. Det er en stor hest, og derfor ble det start litt sent som treåring, utdyper han.

Muscle Love har vunnet ett av sine ni løp så langt i karrieren. På Jarlsberg fredag sitter han selv i sulkyen i løpet. Han har taktikken klar, og ser ingen grunn til å gjøre ting særlig komplisert.

– Vi trykker til fra start og prøver å få teten. Om det ikke går og vi får en foran oss, så skal vi ta dem på slutten, ler han.

Det er nemlig en skikkelig optimist som tar turen til Vestfold denne fredagen.

– Hesten gjorde en fin avslutning på Klosterskogen forrige søndag, men da var det for langt frem. I det siste har vi hatt spor 8 og 12 på Klosterskogen, hvilket er nesten umulig Nå står han fint til i førstespor, og det er også litt dårligere motstand enn det var forrige gang. Jeg er veldig optimist, avslutter han.