Richard Ekhaugen er Samfunns- og mediekontakt ved Sørlandets Travpark.

BLOGG: «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer». Lyder kjent ja? Men er Norsk Tippings samfunnsbidrag viktigere enn det Norsk Rikstoto og hestesporten bidrar med?

La oss slå det fast èn gang for alle; Norsk Tippings reklamekampanjer rundt slagordet «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer» traff en nerve i det norske folk. Milliarder av kroner i spillomsetning hvert år brutt ned til et spørsmål om dugnad, samfunnsbidrag og jovialitet. Ja, du kan bli søkkrik av å levere ditt spill hos oss, men skulle du være så uheldig å IKKE gjøre det, bidrar du i hvert fall til en god sak.

Da jeg var ung (tenk å måtte ty til denne forslitte frasen i en alder av duggfriske 38 år….) benket vi oss foran TV-skjermen for å få med oss reklamefilmene fra spillselskapet på Hamar. Det var stridsvogner, det var originale taxisjåfører, det var Wild Thing og Ballroom Blitz. Du trodde jeg måtte Google meg frem til dette du? Å nei du, Norsk Tipping har gjort en så god jobb at dette sitter i pannebrasken den dag i dag.

Norsk Tipping har rett og slett lykkes med det Norsk Rikstoto og hestesporten ikke har maktet, å fortelle samfunnet rundt seg om HVA pengene som omsettes på spillproduktet går til. Hvor hadde idretten, grasrota i lokalsamfunnene, vært uten tippemidlene fra Norsk Tipping? Vi gir TILBAKE. Applaus til Norsk Tipping, de er dyktige på kommunikasjon.

La meg så fortelle deg hva som skiller omdømmevinneren Norsk Tipping og norsk idrett fra Norsk Rikstoto og hestesporten. Det er egentlig fort gjort, men siden jeg er så glad i å fortelle om min fantastiske sport skal jeg lure deg gjennom noen linjer ekstra. Først og fremst, det er forsvinnende lite.

Kort fortalt; Norsk Tipping har enerett til å tilby pengespill, mens Norsk Rikstoto har enerett til å tilby totalisatorspill. Mens det er godt kjent at grasrota i norsk idrett overføres midler fra Norsk Tipping, er det nok en bedre bevart hemmelighet at Norsk Rikstoto i 2016 overførte 107,6 millioner kroner til trav- og galoppsportens sentralforbund, ifølge tall fra Norsk Rikstotos årsberetning for 2016. Legg så til at Norsk Rikstoto, som eneste norske pengespillaktør, er pålagt en særavgift av Staten, som beregnes av brutto omsetning. I 2016 bidro Norsk Rikstoto på denne måten med 143,5 millioner kroner til fellesskapet. Dette er en særavgift som Norsk Tipping «slipper». Det begynner å tegne seg et litt mer nyansert bilde nå, gjør det ikke?

Når vi likevel er inne i spillsjargongen, la oss legge frem trumf: Norsk Hestesenter (NHS), ufattelig vakkert beliggende på Starum og med utsikt over Mjøsa, skal være det øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell og for avl av hest i Norge. NHS nyter godt av omsetningen på trav- og galoppspill. Norsk Rikstoto finansierer gjennom bevilgninger fastsatt av Landbruks- og Matdepartementet ca. 70 % av inntektene i virksomheten på Norsk Hestesenter.

Vi tar en liten fot i bakken nå; hestesporten representerer ca. 125 000 hester og bidrar direkte og indirekte til en sysselsetting tilsvarende 12 500 årsverk. Hesten sikrer nye arbeidsplasser, sikrer det norske kulturlandskapet, har et viktig bidrag til helsesektoren og er en bidragsyter til rekruttering i landbruket. Hadde dette vært mulig uten de økonomiske bidragene som genereres gjennom spill på hest hos Norsk Rikstoto? Det hadde ikke det vet du.

Så når jeg leverer mitt spill på trav, enten det er på travbanen, hos kommisjonær, på PC eller mobil, gjør jeg det med et smil om munnen. Det er på mange måter dagens gode gjerning. Mitt spillbidrag gjør sitt til at barn og unge over hele det ganske land kan realisere sine drømmer om å holde på med ponnitrav, verdens beste rekrutteringsarena og holdningsskaper. Mitt spillbidrag bidrar til at forskning på blant annet ulike former for hestevelferd kan realiseres. Mitt spillbidrag bidrar rett og slett til et rikere lokalsamfunn.

Jeg startet allerede i tittelen på denne bloggen med på å påstå at det ikke er noe unikt med Lotto-millionærer. Da er det vel på sin plass å argumentere ytterligere litt for det. Mitt argument finner du her. Øivind Grøstad har vært alene om store potter i V75-spillet ved flere anledninger, og er en herlig blanding av jovialitet og taxisjåførgalskap, ja han ER rett og slett the Wild Thing!

Og du? Han er ikke skapt av noe reklamebyrå heller, han er ekte.