Mattilsynet med øvelse på Travskolen

Mattilsynet på plass hos Travskolen under den nasjonale beredskapsøvelsen onsdag. Pikachu følger nysgjerrig med. Foto: Richard Ekhaugen.

Mattilsynet på plass hos Travskolen under den nasjonale beredskapsøvelsen onsdag. Pikachu følger nysgjerrig med. Foto: Richard Ekhaugen.

Travskolens ponnier kan brukes til så mangt. I dag var de "statister" da Mattilsynet øvde på bekjempelse av den smittsomme dyresykdommen Afrikansk hestepest.

Mattilsynet kledt i smitteverndrakter i norske staller er heldigvis ikke dagligdags kost. Onsdag var imidlertid dette tilfellet da to av Travskolens trofaste ponnier var med som "statister" under en nasjonal beredskapsøvelse som skal teste Mattilsynets evne til å bekjempe den smittsomme dyresykdommen Afrikansk hestepest.

Lukas og Pikachu stilte tålmodig opp etter å ha vist symptomer på den alvorlige sykdommen i rollespillet.

Om sykdommen:
Afrikansk hestepest er en alvorlig, ofte dødelig, virussjukdom hos hest som overføres via insekter. Symptomene er høy feber, åndenød og sviktende blodsirkulasjon. Mennesker smittes ikke.
Sykdommen smitter ikke direkte fra hest til hest, men overføres med sviknott, som er små, blodsugende insekter som også finnes i Norge. Smitte kan spres til nye områder ved transport av infiserte hester, og stikkende insekter som er bærere av virus kan spres med vinden over store avstander.
Afrikansk hestepest er nokså vanlig i Afrika. Av og til har sjukdommen spredt seg østover og nordover og til Sør-Spania og deler av Portugal. Sjukdommen er aldri påvist i Norge eller ellers i Europa.