Oppdatering på Eponas kverkesituasjon

Illustrasjonsfoto: Hesteguiden.com.

Illustrasjonsfoto: Hesteguiden.com.

- Ingen nye tilfeller av kverke pr. 7. feb., og vi sjekker tempen og følger med på 50 hester hver dag, forteller Øystein Eidsaa fra Epona Ryttersenter denne helgen.

Eidsaa skriver følgende i en e-post om utviklingen av det mistenkte kverkeutbruddet på ridesenteret som er nærmeste nabo til Sørlandets Travpark.
- Vi kjører et meget strengt regime for å få stoppet dette med en gang. Tilfellet ble oppdaget i en veldig tidlig fase. Daglig leder sammen med rideskolesjef reagerte på en for stor kjertel i halsen til hesten, sjekket tempen (38,5) og sendte hesten rett i isolat. Den står nå på en stall privat hjemme hos Bjørg Siri Svendsen i Høvåg. Hesten forlot med andre ord Epona FØR stadiet med dråpesmitte (hoste, snørr, sprukken blemmer osv). Bokser er desinfisert og vi håper virkelig det ikke blir noen flere tilfeller enn dette ene. Da blir det å åpne igjen etter en symptomfri periode på 4 uker, forteller Eidsaa.
- Vi har ikke mottatt svar på bakteriologisk prøve ennå, men Bjørg Siri Svendsen sier at symptomene med feber, rennende nese, puss-fylte blemmer i halskjertler ikke er relevant for annen hestesykdom enn kverke, skriver Eidsaa i en e-post lørdag kveld.

Epona Ryttersenter sendte ut følgende pressemelding i helgen:
"Rideskolen holdes stengt
Etter dialog med veterinær avlyses rideskolen i karantenetiden, sannsynligvis de neste to uker frem til vinterferien. Mattilsynet har pålagt Epona at hesteholdet skal holdes isolert. Bare personer som må håndtere hestene i forbindelse med nødvendig stell gis adgang til området.
Det er fremdeles kun en hest på senteret som har fått den kliniske diagnosen kverke. Svar på dyrking av innsendt prøve mottas kommende uke. Veterinæren er imidlertid meget tydelig på at kliniske funn på hesten ikke er relevant for annen diagnose enn kverke.

Den syke hesten er flyttet til isolat på annen stall i Høvåg og meldes å være i god form.
Kverke er ikke farlig for mennesker, og bakterien er heller ikke farlig for andre dyr enn hesterasen. Det strenge regime på Epona skyldes fare for smittespredning ved bakterier som kan sette seg på klær og kanskje primært skotøy, og slik kan spres blant hestene og til andre miljøer med hester.  Begrensning av trafikk på senteret er blant de viktigste tiltak for å hindre spredning.

Økonomi
Vi ber alle i rideskolen betale faktura mottatt for undervisning uke 4-15. Timer som mistes grunnet avlysning av undervisning gis tilbake ved at fakturert periode forlenges utover uke 15 til timene er kompensert.
Ridetimer med Allan Skov, Tony André Hansen og Marina Drivenes.
Undervisningen går som normalt for ryttere som har sine hester fast oppstallet på Epona. Vi arbeider for å finne en annen ridehall for undervisning av de som bringer med egen hest til disse timene.

Oppstallører på Epona
Intet nytt å melde utover det som var oppe i allmøtet. Ingen nye kliniske funn på hester pr. 7. feb.
Så får vi vel kalle det følgende en gladnyhet: God plass og fritt frem for å ri i både hall A og B i tiden fremover!
Epona 7. februar 2016".